Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pred svetovnim dnevom prve pomoči: Simulacija uporabe defibrilatorja

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 08. 09. 2022 / 17:32
Oznake: Slovenija, Zdravje
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2022 / 18:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pred svetovnim dnevom prve pomoči: Simulacija uporabe defibrilatorja
V enem letu prvo pomoč potrebuje od 67 do 170 posameznikov na 100.000 prebivalcev. FOTO: Fb SIM Center

Pred svetovnim dnevom prve pomoči: Simulacija uporabe defibrilatorja

V simulacijskem centru ZD Ljubljana so pred nedeljskim dnem prve pomoči medijem predstavili nudenja prve pomoči in uporabe defibrilatorja. S pravilnim nudenjem je v 39 odstotkih primerov mogoče preprečili smrt poškodovanega, poudarja vodja centra Uroš Zafošnik.

Udeleženci tečajev prve pomoči v Zdravstvenem domu Ljubljana pridobivajo znanje o temeljnih postopkih oživljanja. Doslej se je njihovega programa Stisni me močno udeležilo skoraj 5000 ljudi, od tega 1000 otrok.


Simulacija nesreč

Zgodila se je prometna nesreča, kolesar se je zaletel v vozilo in nezavesten obležal na pokrovu motorja. Do njega sta pristopila mimoidoča z znanjem nudenja prve pomoči. Preverila sta njegove vitalne znake in ustavila krvavitev. Ker je kolesar dihal, ni pa kazal znakov življenja, sta začela temeljne postopke oživljanja, sprva z ročno masažo srca, nato pa z mehansko, saj je bil na srečo v bližini dostopen defibrilator. Ob vsem tem sta uspela pomiriti prestrašeno gospo, ki je bila prva na kraju nesreče, in poklicati reševalce.

Gre za enega od scenarijev, pri katerem udeleženci tečajev prve pomoči pridobivajo znanje.


V enem letu prvo pomoč potrebuje od 67 do 170 posameznikov na 100.000 prebivalcev. Raziskovalci po njegovih besedah ocenjujejo, da bi v 39 odstotkih primerov preprečili smrt, če bi pravilno nudili prvo pomoč ponesrečencu.

»Največja napaka je ne pristopiti,« je Zafošnik odgovoril na vprašanje, kakšne so morebitne napake posameznikov pri nudenju prve pomoči. Vsem, ki se bodo kadarkoli znašli v taki situaciji, svetuje, da najprej pristopijo do poškodovanca, ugotovijo, kaj se dogaja, pokličejo številko 112 in prvo pomoč nudijo do prihoda reševalcev. Ob razpoložljivosti defibrilatorja pa poudarja, naj ga posameznik najprej vklopi in prisluhni zvočnim navodilom.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh