Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pred začetkom kopalne sezone: kakovost kopalnih voda v Sloveniji povečini odlična

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 31. 05. 2022 / 13:17
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2022 / 13:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pred začetkom kopalne sezone: kakovost kopalnih voda v Sloveniji povečini odlična
Kot že leta so odlične kopalne vode Blejskega in Bohinjskega jezera, Šobčevega bajerja in večina lokacij na morju. FOTO: arhiv Slovenske karitas

Pred začetkom kopalne sezone: kakovost kopalnih voda v Sloveniji povečini odlična

Z jutrišnjim dnem, 1. junijem, se začenja kopalna sezona na morju. Glede na letošnje prve rezultate na kopalnih vodah na morju se lahko, poudarjajo na Agenciji za okolje (ARSO), znova nadejamo dobre kakovosti vode.

V Slovenskem poročilu o stanju kopalnih voda v letu 2021 so objavljene informacije o razvrstitvi kopalnih voda v kakovostne razrede na osnovi mikrobiološke kakovosti vode v minuli in treh predhodnih sezonah. Odličnih je bilo kar 83 % kopalnih voda (39 od 47), 10 % jih je bilo dobre kakovosti (5), zadostni sta bili dve (4,3 %), v slabem stanju pa je bila le ena – kopalno območje Kolpa Primostek.

Odlično na Gorenjskem in ob morju

Kot že leta so odlične kopalne vode Blejskega in Bohinjskega jezera, Šobčevega bajerja in večina lokacij na morju. Ponovno so odlične tudi vse kopalne vode reke Soče in 5 lokacij na Kolpi, ne pa tudi na kopalnem območju Kolpa Primostek, na katerem se je kakovost vode zadnja leta gibala med dobro in zadostno, ob množičnem obisku turistov v zaledju kopalne vode zaradi zaprtja meja ob epidemiji pa je bilo zadnji dve leti zaznati večjo spremenljivost kakovosti vode.

Za kopalno vodo v slabem stanju zahtevana prepoved ali odsvetovanje kopanja

Molekularne analize vode so pokazale, da glavnino fekalnega onesnaženja prispeva človek, izrazit je tudi trend slabšanja kakovosti vode, so še sporočili iz ARSO. Kopalna voda na osnovi statistične obdelave podatkov monitoringa v obdobju 2018–2021 ne dosega več predpisanih standardov kakovosti in je razvrščena v kategorijo slabe kakovosti. Zakonodaja za tako kopalno vodo določa pripravo in izvedbo ukrepov za izboljšanje stanja; za kopalno vodo v slabem stanju zahteva prepoved ali vsaj odsvetovanje kopanja.

Razvrstitev kopalnih voda v razrede odlično, dobro, zadostno in slabo za leto 2021. FOTO: ARSO

Vladni program ukrepov

Vlada je zato zaradi nedoseganja standardov kakovosti kopalne vode že sprejela Program ukrepov upravljanja kakovosti kopalne vode za območje Kolpa Primostek, ki vključuje ukrepe za lokalno skupnost in inšpekcijske služne s postavljenimi roki izvedbe, med njimi nadzor nad odvajanjem in čiščenjem odpadnih komunalnih voda v razpršeni poselitvi in preveritev morebitnih nelegalnih izpustov odpadnih voda in nelegalnih priključkov na komunalno infrastrukturo na prispevnem in vplivnem območju kopalne vode.

Spremembe kakovosti vode

V primerjavi z letom prej se je kakovost vode z dobre na odlično izboljšala na kopalnem območju Kolpa Radenci, poslabšala pa na kopalnih območjih Kolpa Damelj (z odlične na dobro), Nadiža (z odlične na dobro) in Kolpa Primostek (z zadostne na slabo).

Na morju izstopa le Žusterna

Mikrobiološka kakovost kopalnih voda na morju je že vrsto let zelo dobra, saj prisotnosti indikatorskih bakterij Escherichia coli in intestinalnih enterokokov v večini vzorcev vode skoraj ni zaznati. Odlično kakovost je tudi lani dosegalo 95,2 % kopalnih voda (20 od 21), z izjemo kopališča Žusterna, ki zaradi izrednega onesnaženja leta 2019 ostaja zadostno. Se je pa mikrobiološko stanje kopalne vode v Žusterni ob izvedenih ukrepih lani izboljšalo.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Lambert Ehrlich - Prerok slovenskega naroda
Zgodovina
42,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh