Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ste izkoristili turistične bone?

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 05. 05. 2022 / 10:29
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 05.05.2022 / 10:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ste izkoristili turistične bone?
Veljavnost bonov izdanih v prvem letu epidemije in bona21 je bila podaljšana do 30. junija 2022. FOTO: Unsplash

Ste izkoristili turistične bone?

Do konca prvomajskih počitnic so prebivalci Slovenije unovčili 76 odstotkov vrednosti izdanih turističnih bonov in 70 odstotkov vrednosti izdanih bonov 21. Obe vrsti bonov je mogoče unovčiti do konca junija.

Turistični boni so bili dodeljeni z namenom odprave posledic epidemije na področju turizma in izboljšanja gospodarskega položaja.

Po podatkih Finančne uprave (Furs), je turistični bon delno ali v celoti unovčilo 1,627 milijona oziroma 79,5 odstotka vseh upravičencev. Bon 21 pa je doslej delno ali v celoti unovčilo 1,527 milijona upravičencev. Na razpolago ostaja še 86 milijonov evrov potencialne vrednosti prvih in 56 milijonov evrov drugih.

Največ izkoriščenih bonov v gostinstvu

Slovenci smo bone največ izkoristili za plačilo storitev v gostinstvu, kar je do 2. maja znašalo kar 47 odstotkov. Takoj za njim so bile z 34 odstotki turistične storitve, 12 odstotkov za kulturo, pri tem večina za nakup knjig in šolskih potrebščin. Najmanj turističnih bonov smo po podatkih Fursa porabili za športne dejavnosti. 

Boni veljajo do 30. junija

Na Ministrstvu za kulturo pozivajo k podpori kulture z unovčenjem bonov. Z uveljavitvijo le teh lahko podprete slovenske ustvarjalce, izvajalce koncertov, gledaliških, lutkovnih in kinematografskih predstav. Izbirate lahko tudi med izobraževanji in usposabljanji na področju kulture in umetnosti. Podprete lahko tudi muzeje, knjigarne, botanične parke in galerije. 

Knjigarna Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani. FOTO: Tatjana Splichal 

Med drugim lahko BON21 unovčiti v knjigarnah Založbe Družina. Najmanjši znesek za nakup in koriščenje bonov znaša 30 evrov.

Kupi v trgovini

Potovanje
Filozofija in esejistika
12,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh