Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pred začetkom pouka za večjo varnost otrok v prometu

Za vas piše:
STA
Objava: 18. 08. 2017 / 09:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pred začetkom pouka za večjo varnost otrok v prometu

AMZS že drugič organizira preventivno akcijo, imenovano 365 dni.

Čez dva tedna se na ceste vračajo otroci, saj se začenja novo šolsko leto. Policisti bodo tudi letos pred začetkom in v prvih dneh pouka še bolj prisotni na cestah, tokrat pa bodo dodatno pozornost namenili tudi šolskim prevozom. Vozniki šolskih kombijev so se včeraj dodatno izobraževali v centru varne vožnje AMZS na Vranskem.



AMZS letos že drugič pred začetkom šolskega leta organizira preventivno akcijo, imenovano 365 dni. Njen namen je voznike opozarjati na skorajšnjo prisotnost otrok na cesti. Na devetih izbranih lokacijah po Sloveniji bodo voznike že tri dni pred začetkom pouka začeli opozarjati, da se bodo na cesto kmalu vrnili otroci. Na AMZS so se letos dodatno usmerili v varnost otrok med šolskimi prevozi. Nekatere šole imajo namreč lastne voznike in vozila. Ti vozniki niso profesionalni vozniki in s prevozom otrok nosijo veliko odgovornost.

Problem prevažanja otrok s šolskimi kombiji je tudi pogosta neuporaba avtosedežev. Zakon je sicer jasen, otrok mora v vozilu sedeti v avtosedežu, primernem njegovi teži in višini, vendar po navedbah AMZS mnoge šole avtosedežev nimajo, zaradi nevednosti ali pomanjkanja denarja. Zgodi se tudi, da celo vodstva šol včasih ne vedo, kaj pravi zakon.

Otroke je treba že zgodaj začeti vzgajati, da se morajo v vozilu sami pripeti in ne le, če jim to reče odrasli. Pri tem je seveda najpomembnejši zgled. Najmlajše moramo spodbujati, da postanejo odgovorni udeleženci v prometu, seveda starosti primerno.

Kot navajajo pri AMZS, sta v zadnjih dveh letih v Sloveniji v prometnih nesrečah vsako leto umrla po dva otroka, stara do sedem let, ter po en, star od sedem do 15 let.

Prir.: M.M.Š.
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh