Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predavanje Carlosa Hoevela v Ljubljani

Objava: 27. 09. 2011 / 07:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Predavanje Carlosa Hoevela v Ljubljani

Na povabilo Katoliškega inštituta je v galeriji Družine na Krekovem trgu 1 v Ljubljani predaval prof. dr. Carlos Hoevel s Katoliške univerze iz Buenos Airesa v Argentini, ki je svetovno znani strokovnjak na področju etike in ekonomije, sporočajo s Tiskovnega urada SŠK. Dr. Hoevel bo spregovoril o katoliški univerzi in krizi t. i. akademske industrije ter o poslovni etiki v soočenju z ekonomsko požrešnostjo.

Predavanje in pogovor sta moderirala ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, ki na Katoliškem inštitutu predava predmet filozofija in religija, in direktor založbe Družina gospod Tone Rode.

Tema predavanja je aktualna tako v svetovnem kot tudi v slovenskem merilu. Odprti sta dve vprašanji: Ali so visokošolske ustanove, inštituti in univerze odmaknjeni od realnega stanja v družbi in jih obvladujejo različni centri moči – od ekonomskih do političnih? Ali obstaja nevarnost, da se visokošolske ustanove spremenijo zgolj v orodje, ki naj bi le čim prej in čim bolj učinkovito ustvarjale velike dobičke? – V obeh primerih gre za pragmatičen problem, za razvrednotenje in manipulacijo visokošolskega študija in univerz, ki izgubljajo kulturno, znanstveno in vzgojno razsežnost.

Kakšna je v takšni situaciji vloga katoliških univerz? Je njihovo poslanstvo v tem, da pri svojem delu presegajo ekonomistično in dobičkonosno logiko ter s svojo vizijo in identiteto, ki temelji na spoštovanju človekovega dostojanstva, socialni pravičnosti in prizadevanju za skupno dobro, v akademskem svetu in splošni kulturi odpirajo drugačno vizijo?

V drugem delu predavanja je prof. Hoevel spregovoril o pomenu in vlogi poslovne etike v soočenju z ekonomijo, ki človeka pogosto razume zgolj kot sredstvo.

Profesor Hoevel je v Argentini doktoriral iz filozofije, v Chicagu pa je opravil doktorat s področja ekonomskih ter družbenih znanosti in umetnosti. Na Katoliški univerzi v Buenos Airesu predava zgodovino ekonomskih in političnih idej, poslovno etiko ter politiko in etiko. Ureja znanstveno revijo Journal Cultura Economica. Je gostujoči profesor na več univerzah po svetu, med drugim v Belgiji, Italiji, na Norveškem, v Peruju, Španiji, Švici, Urugvaju in ZDA. Prejel je več uglednih svetovnih priznanj. Je član več inštitutov, raziskovalnih centrov in mednarodnih inštitutov za ekonomijo, družbene znanosti in poslovno etiko.


















Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh