Zapri
Iskanje

Predlog za enoletno podaljšanje digitalnega covidnega potrdila

Za vas piše:
M. M.
Objava: 14. 06. 2022 / 11:38
Oznake: Covid
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2022 / 11:48
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Predlog za enoletno podaljšanje digitalnega covidnega potrdila

Predlog za enoletno podaljšanje digitalnega covidnega potrdila
Trenutno veljavna uredba o digitalnem covid potrdilu se izteče 30. junija. FOTO: Spletna stran gov.si
Pogajalski skupini Evropskega parlamenta in Sveta EU sta se v ponedeljek zvečer dogovorili o podaljšanju uredbe o digitalnem covid potrdilu za eno leto, da bi tako zagotovili prosto gibanje državljanov tudi v primeru zaostritve zdravstvenih razmer.

Dogovor morata zdaj potrditi še države članice in Evropski parlament. Potrdilo namreč omogoča ljudem, da pri prehajanju meje s QR kodo dokažejo, da so bili cepljeni proti covidu-19, imajo negativen rezultat testa na okužbo z novim koronavirusom ali da so preboleli covid-19.

Predlog o podaljšanju že februarja

Evropska komisija je podaljšanje veljavnosti covidnega potrdila predlagala že februarja. Kot je ob tem poudarila, bo to zagotovilo, da bodo lahko potniki med potovanjem po EU še naprej uporabljali svoje potrdilo v primeru, da bodo države članice ohranile nekatere javnozdravstvene ukrepe, spominja STA. Ukinitev potrdil je možna kadar koli, če bo to epidemiološka slika dopuščala, so sporočili iz Sveta EU.

Glasovanje predvideno naslednji teden

Za zdaj še neuradni dogovor morata uradno sprejeti še, kot omenjeno, Evropski parlament in države članice, da bo začel veljati do 30. junija, ko se iztečejo veljavna pravila. Glasovanje je predvideno na plenarnem zasedanju, ki bo 22. in 23. junija v Bruslju.

Minuli teden je bilo v Sloveniji potrjenih približno 2000 primerov koronavirusnih okužb, kar je okoli 300 več kot teden prej.

Obstoječa uredba stopila v veljavo lani 1. julija

Sedanja uredba je stopila v veljavo lani 1. julija, s čimer je bilo olajšano prehajanje mej pred vrhuncem poletne turistične sezone. V skladu z dogovorom bo Evropska komisija do konca leta pripravila podrobno poročilo, vključno z morebitnimi zakonodajnimi predlogi glede covidnih potrdil.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh