Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odlikovanje za zakonca Čarman

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 17. 05. 2022 / 10:25
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2022 / 14:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odlikovanje za zakonca Čarman
Valerija in Ivo Čarman. FOTO: Tatjana Splichal

Odlikovanje za zakonca Čarman

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja.

Red za zasluge sta prejela Robert Waltl (za izjemni prispevek k spominjanju in ozaveščanju o holokavstu in pomenu strpnosti ter za dolgoletno delovanje v gledališki umetnosti) in Ivica Žnidaršič (za zasluge pri uresničevanju pravic izgnancev in žrtev vojnega nasilja ter za dolgoletna prizadevanja za kulturo spominjanja). 

Medaljo za zasluge pa sta prejela Valerija in Ivo Čarman za izjemno delo za ranljive in pomoči potrebne ljudi, zlasti otroke.

Skupinska fotografija ob podelitvi nagrad. FOTO: Bor Slana/STA

Valerija in Ivo Čarman sta poročena že več kot 40 let. Z njima smo se pogovarjali pred dvema letoma, v času, ko je v naša življenja dodobra zarezal koronavirus. Svoje življenje sta posvetila otrokom, ki so oboleli za rakom. 

Tako poleg službe velik del svojega časa namenjata pomoči potrebnim, saj sta sklenila, da ne bosta živela le zase, ampak predvsem za druge. Vendar Ivo ne mara izraza »dobrodelnost«. Pravi namreč, da je »dobrodelnost napačen izraz. Obstajati mora samo človečnost. Če bi bili bolj človeški, ne bi potrebovali ničesar drugega!«

Zakonca Čarman sta ustanovitelja Zlate pentljice 

»Zakonca Valerija in Ivo Čarman sta s svojimi velikodušnimi, srčnimi in plemenitimi dejanji za sočloveka že več kot 30 let vzor aktivnega državljanstva. Ustanovila sta Inštitut Zlata pentljica, želita namreč, da bi nekdo nadaljeval njuno poslanstvo, ko ga sama ne bosta mogla več opravljati. Zlata pentljica združuje otroke, ki se borijo z rakom ali pa so ga preboleli. Ivo Čarman, nekdanji vrhunski športnik, olimpijec, "Slovenec v oranžni trenirki", ki je na zimske igre v Sarajevo prinesel olimpijsko baklo, in danes član Olimpijskega komiteja Slovenije, uči bolne otroke skromnosti, vztrajnosti in delavnosti. Republika Slovenija se zakoncema Čarman za njuno 30-letno požrtvovalno in nesebično delo zahvaljuje z medaljo za zasluge,« je v svojem nagovoru med drugim poudaril predsednik Borut Pahor. 


Nalaganje
Nazaj na vrh