Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsednik Sveta Evrope svari pred krizo vrednot na stari celini

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 09. 05. 2012 / 07:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Predsednik Sveta Evrope svari pred krizo vrednot na stari celini

Mignon obžaluje hitri vzpon populizma in skrajništva v številnih evropskih državah.

Predsednik Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, Jean-Claude Mignon, je posvaril pred krizo vrednot na stari celini. Evropa se ne sooča le z gospodarsko krizo, je Mignon poudaril pred današnjim praznikom, dnevom Evrope. Dosti resnejša kriza se pripravlja ob vzponu populizma in skrajništva v številnih evropskih državah.

Evropa se je znašla v obdobju velike negotovosti, je pojasnil Mignon. Državljani nimajo zaupanja v politiko in se počutijo izgubljeni ter brez prave usmeritve. To so izkoristili brezvestni voditelji, ki so pričeli hujskati k sovraštvu ali pa obljubljati čudeže, kar je spodkopalo družbene, gospodarske in politične dosežke v Evropi. 'Populistične utvare' seveda niso odgovor na krizo vrednot. Ravno v obdobju negotovosti bi morali večji pomen pripisovati temeljnim evropskim vrednotam, vrednotam Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic, je poudaril Mignon.

Dan Evrope od leta 1986 obhajamo tako v državah članicah Evropske zveze kot tudi v deželah Sveta Evrope. Praznik spominja na deklaracijo tedanjega francoskega zunanjega ministra Roberta Schumana (1886-1963), predstavljeno 9. maja 1950, v kateri je predstavil svoje zamisli o organizaciji nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi. Te so bile leto pozneje udejanjene v Evropski skupnosti za premog in jeklo, iz katere sta pozneje izšli Evropska gospodarska skupnost in Evropska zveza. Schumanov takratni govor velja za rojstni dan evropskih združevalnih procesov.

Od leta 1991 potekajo prizadevanja za beatifikacijo Roberta Schumana, ki je bil globoko veren katoličan. Evropski parlament mu je podelil častni naziv 'oče Evrope'.

Na fotografiji: predsednik Sveta Evrope, Jean-Claude Mignon

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh