Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsednik vatikanske banke Freyberg napovedal reforme

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 07. 2013 / 07:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predsednik vatikanske banke Freyberg napovedal reforme

Predsednik vatikanske banke Freyberg napovedal reforme

»Ustvarili bomo različne opcije, kaj pa bo sveti oče naredil z IOR, je njegova odločitev.«

Vodstvo vatikanske banke IOR, ki so jo v zadnjih letih pretresali različni škandali, se podaja v protinapad. Njegov mandat traja do leta 2015; dotlej si želi omenjeno denarno ustanovo preoblikovati v pregleden in uspešno delujoč inštitut, je v pogovoru za hamburško revijo 'manager magazin' dejal predsednik IOR Ernst Freyberg. Kot njegove besede navajajo pri nemški katoliški agenciji KNA, Freyberg svojo nalogo opisuje kot 'ustvarjanje različnih opcij za papeža'. »Kaj bo sveti oče nato naredil z IOR, je njegova odločitev.«

V začetku julija sta odstopila direktor IOR Paolo Cipriani in njegov namestnik Massimo Tulli. Pred tem je vatikanska banka pogosto polnila naslovnice časopisov zaradi sumljivih denarnih transakcij. Mednarodni izvedenci za boj proti pranju denarja so v lanskem poletju nadzor nad delovanjem IOR označili kot nezadosten. V preiskavi evropskega odbora Moneyval so kasneje vendarle ugotovili napredek, ki ga je Vatikan dosegel v prilagajanju mednarodnim merilom za preglednost poslovanja.

Po novem oblikovanju nadzornega sveta IOR je papež Frančišek imenoval še dodatno nadzorno komisijo, ki naj bi pod vodstvom nekaterih kardinalov in ameriške profesorice s Harvarda poskrbela za 'boljše usklajevanje' vatikanskega denarnega inštituta z vesoljnim poslanstvom Vatikana in celotne Cerkve.

Nemški naložbeni bančnik Freyberg, ki je vodenje IOR prevzel pred pol leta, je po navedbah v reviji 'manager magazin' številne račune vatikanske banke zaupal v natančno preiskavo nekemu izvedenskemu svetovalnemu podjetju. Direktor vatikanskega finančnega nadzornega odbora AIF, Rene Brülhart, je za omenjeno revijo povedal, da ne more izključiti obstoja skrivnih računov pri IOR, vendar doslej zanje še ni našel nikakršnih indicev.

Vir: Kathpress

Foto: splet


Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh