Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsedniki parlamentov držav članic EU zbrani v Sloveniji

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 28. 03. 2022 / 13:05
Oznake: Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.03.2022 / 19:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predsedniki parlamentov držav članic EU zbrani v Sloveniji
Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, predsednik državnega zbora Igor Zorčič in predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. FOTO: Twitter Državni zbor RS

Predsedniki parlamentov držav članic EU zbrani v Sloveniji

Slovenija danes in jutri na Brdu pri Kranju gosti konferenco predsednikov parlamentov držav članic EU, ki se je udeležuje tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. V ospredju pogovorov sta pričakovano vojna v Ukrajini in širitveni proces EU.

Konferenco gostita predsednik državnega zbora Igor Zorčič in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Pred popoldanskim zasedanjem predsednikov parlamentov iz držav EU se je najprej sestala »predsedniška trojka« iz Nemčije, Slovenije in Češke, ki se ji je pridružila še predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. S popoldanskimi nagovori Pahorja, Metsole, Zorčiča in Kovšce sledi začetek konference.

Podpora demokraciji in miru

Srečanje poteka v luči dogajanja v Ukrajini, ki daje priložnost, da pokažemo enotnost z Ukrajino ter izrazimo podporo demokraciji, miru in vladavini prava, je na skupni novinarski konferenci s sogostiteljema, Zorčičem in Kovšco, poudarila predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

Pomen širitvenega procesa

Predstavniki zakonodajnih teles članic EU se prvič po letu 2019 srečujejo v živo. Kot je dejal Igor Zorčič, naj bi na konferenci dodatno poudarili pomen verodostojne širitvene politike EU, tudi za Zahodni Balkan, navaja STA. Predsednik državnega zbora je dejal, da je treba širitveni proces EU pospešiti, saj predstavlja pogoj stabilne, varne in demokratične Evrope. Prav tu je po njegovem mnenju ključna vloga evropskih parlamentov.

Popoldne o vlogi parlamentov v kriznih situacijah

V okviru današnjega panela z naslovom »Vloga parlamentov v kriznih situacijah – krepitev odpornosti za demokratično upravljanje«, ki ga bo vodil predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca, bodo kot glavni govorci nastopili predsednica Kongresa poslancev kraljevine Španije Meritxell Batet Lamańa, predsednik Poslanske zbornice Italijanske republike Roberto Fico in maršal Senata Republike Poljske Tomasz Grodzki.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola se je dopoldne srečala tudi s slovenskim predsednikom vlade Janezom Janšo. FOTO: Twitter Vlada RS

V torek panel o EU kot stebru stabilnosti in varnosti

Jutri se bo konferenca nadaljevala z drugim panelom na temo »Evropska unija kot garant stabilnosti, varnosti in blaginje v regiji (in širše)«. Panel bo vodil predsednik Državnega zbora RS Igor Zorčič, v njem pa se bodo med drugim posvetili aktualnim razmeram v Ukrajini. Prvi bo udeležence nagovoril gostujoči govorec, predsednik Sobranja Republike Severne Makedonije Talat Xhaferi, v nadaljevanju pa bo zbrane prek videopovezave nagovoril predsednik Vrhovne rade Ukrajine Ruslan Stefanchuk.

Glavni govorci drugega panela pa bodo predsednik Senata Češke republike Miloš Vystrčil, predsednik Helenskega parlamenta Grčije Constantine An Tassoulas in predsednik Državnega zbora Republike Avstrije Wolfgang Sobotka. Ob zaključku konference je predviden sprejem sklepnega dokumenta.

Največji zunanjepolitični dogodek pri nas

Gre za sklepni dogodek v okviru parlamentarne dimenzije slovenskega predsedovanja Svetu EU, »ki se ga udeležujejo predsedniki parlamentov držav članic Evropske unije in držav kandidatk ter posebnih gostij,« so sporočili iz državnega zbora. Konferenca predstavlja največji parlamentarni zunanjepolitični dogodek v Sloveniji v letošnjem letu, ki se ga udeležuje 39 predsednikov in podpredsednikov ter gostje iz 30 držav.

Tudi s predsednikom vlade Janezom Janšo

S predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola se je danes srečal tudi slovenski premier Janez Janša. Sogovornika sta spregovorila zlasti o stanju v Ukrajini in o poglavitnih temah, ki so na dnevnem redu voditeljev držav članic EU. Hkrati sta se strinjala, da mora EU še naprej ohraniti enotnost v odzivu na rusko agresijo nad Ukrajino, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Udeležence konference je nagovoril tudi slovenski predsednik Borut Pahor. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Na konferenci tudi Borut Pahor

Konference predsednikov parlamentov držav članic EU se je udeležil tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki je imel govor na otvoritvenem delu. Ob robu konference se je sestal s predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola, s predsednico poslanske zbornice češkega parlamenta Marketo Pekarovo Adamovo, s predsednikom turške velike narodne skupščine Mustafo Sentopom in s predsedujočim predstavniškega doma parlamentarne skupščine BiH dr. Denisom Zvizdićem.

 

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh