Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsedniške volitve z najnižjo volilno udeležbo doslej

Za vas piše:
D. O. / STA
Objava: 12. 11. 2012 / 09:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Predsedniške volitve z najnižjo volilno udeležbo doslej

Po dozdajšnjih podatkih volilne komisije v tekmi za predsednika države vodi Borut Pahor s 40.01 % prejetih glasov, sledi mu dr. Danilo Türk s 35,83 %. Najmanj, 24,16 %, jih je prejel dr. Milan Zver.

Po neuradnih podatkih Državne volilne komisije, ki je do polnoči preštevala glasovnice včerajšnjih volitev za predsednika države, danes pa bo dodala še rezultate glasovanja po pošti, je največ glasov prejel Borut Pahor (40.01 % ali 322.374 glasov), sledil mu je dr. Danilo Türk (35,83 % ali 288.658 glasov), najmanj jih je prejel dr. Milan Zver (24,16 % ali 194.651).

Volilna udeležba je bila v zgodovini samostojne udeležbe na predsedniških volitvah najnižja doslej, saj je volilo 47,61 % volivcev. Rezultati bodo uradni 19. novembra, ko bo komisija preštela še glasovnice, ki bodo prispele iz tujine. Glede na trenutno razliko v podpori med drugouvrščenim Türkom in tretjeuvrščenim Zverom pa te glasovnice vrstnega reda ne morejo več spremeniti.

Drugi krog predsedniških volitev bo volilna komisija verjetno razpisala za 2. december.


Odzivi kandidatov: polni presenečenja

Pahor je pojasnil, da je zaupanje volivcev preseglo njegova pričakovanja. Kot je dejal, je srečen predvsem zato, ker se mu zdi, da se slikajo novi horizonti slovenske prihodnosti.

Türk je nad rezultatom nekoliko razočaran, zaskrbljen pa je zaradi nizke volilne udeležbe. Napovedal je, da bo do drugega kroga storil vse, da se bo jasno videlo konceptualne razlike med njim in Pahorjem.

Zver je ocenil, da to zagotovo ni zmaga, je poraz, tudi osebni. Zver je kampanjo ocenil kot vsebinsko, saj je v njej uspel predstaviti svoj program, ki ga druga dva kandidata nista imela. Kot je dodal, bosta sedaj morala povedati tudi nekaj vsebinskih stvari, ne zgolj 'šlagerjev'. O tem, koga bo podprl v drugem krogu, ni želel govoriti: "Videli bomo, kako se bosta oba kandidata opredelila do ključnih razvojnih prioritet Slovenije, do izhoda iz krize."

Zver se je zahvalil vsem, ki so mu namenili svoj glas na volitvah, pa tudi vsem, ki so mu pomagali v teh mesecih, zlasti SDS, strankinemu predsedniku Janezu Janši in predsednici NSi Ljudmili Novak, pa tudi vsem, ki so podpisali njegovo pobudo Združujemo za prihodnost.


Ivan Štuhec: Pričakoval večjo podporo Zveru

V volilnem štabu dr. Milana Zvera je bil včeraj tudi teolog Ivan Štuhec, ki je pričakoval, da bo Zver dobil višjo podporo, kot jo je. Ocenjuje, da Türk v drugem krogu nima nobene možnosti za zmago, saj naj bi s svojo izjavo po izidu rezultatov pokazal svojo užaljenost in je tudi največji poraženec prvega kroga volitev, saj mu je podpora glede na napovedi padla za več kot polovico.

Razlog za slab Türkov izid Štuhec vidi v tem, da je v volilno kampanjo šel s prepričanjem, da je že zmagovalec. Poleg tega je v volilni kampanji deloval neprepričljivo, slabo pa je zavrgel tudi očitke, ki so bili naslovljeni nanj, je po nedeljski razglasitvi izidov prvega kroga predsedniških volitev dejal Štuhec. Napovedal je tudi, da bo v drugem krogu podprl Pahorja, predvsem zato, ker nima druge izbire.


Foto: arhiv Družine / T. S.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh