Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predstavitev knjige Martina Sušnika o realizmu, ki osvobaja

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 10. 10. 2023 / 05:00
Oznake: Dogodek
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 09.10.2023 / 12:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predstavitev knjige Martina Sušnika o realizmu, ki osvobaja
Slovensko-argentinski filozof Martin Sušnik. FOTO: Urška Makovec

Predstavitev knjige Martina Sušnika o realizmu, ki osvobaja

V petek, 13. oktobra, bo v Galeriji Družina predstavitev knjige »Realizem, ki osvobaja«, slovensko-argentinskega filozofa Martina Sušnika, ki bo potekala v obliki debate, ki bo od idej filozofskega realizma segala k aktualnim družbenim problemom. Z avtorjem bosta izmenjala mnenja filozofa Jan Peršič in Jernej Pisk.

Vodilna poanta Sušnikove knjige je verjetno ta, da prava svoboda temelji na spoznanju naravnega reda in njegovem sprejemanju. Sprejemanje in ponotranjenje tega reda človeka osvobaja. Bistvo svobode je tako v poslušnosti realnemu redu stvarnosti, ki je objektivno resničen v najstrožjem pomenu te sintagme. Vendar sintagme, kot so »objektivna resnica«, »naravni red«, »poslušnost realnemu redu« z nekega filozofskega stališča lahko zvenijo tudi naivno, z osebnega stališča pa neprivlačno.

KAJ? Predstavitev knjige »Realizem, ki osvobaja«. KDAJ? Petek, 13. oktobra, ob 12. uri. KJE? Galerija družina, Krekov trg 1, Ljubljana.

Martin Sušnik bo zato v pogovoru z Janom Peršičem in Jernejem Piskom pojasnil svoje pojmovanje in ovrgel očitke glede naivnosti ter prikazal, da je duhovni vzpon, ki ga njegova misel zagovarja, vse prej kot neprivlačen, saj je v resnici usklajen z našimi najsilovitejšimi hrepenenji.

O avtorju

Martín Sušnik (roj. 1978) je slovensko-argentinski filozof mlajše generacije, ki poučuje filozofijo na več višješolskih in visokošolskih ustanovah v Buenos Airesu. Filozofijo vzgoje, antropologijo in etiko poučuje na Instituto Superior Nuestra Seńora de La Paz; v programu bogoslovnih ved na Instituto Superior Marista v Buenos Airesu poučuje metafiziko in etiko, poleg tega je pa podravnatelj gimnazije v Colegio Manuel Belgrano. S predavanji dejavno sodeluje tudi v obeh ustanovah, ki negujeta in razvijata filozofsko misel prof. Milana Komarja: v Argentini Fundación Emilio Komar in v Sloveniji zavod Philosophia perennis.

Nalaganje
Nazaj na vrh