Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Verske skupnosti: Spremembe Zakona o verski svobodi izražajo nerazumevanje našega dela

Za vas piše:
M. M.
Objava: 29. 09. 2023 / 11:59
Oznake: Družba, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2023 / 00:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Verske skupnosti: Spremembe Zakona o verski svobodi izražajo nerazumevanje našega dela
FOTO: Tatjana Splichal

Verske skupnosti: Spremembe Zakona o verski svobodi izražajo nerazumevanje našega dela

Potem ko je Državni zbor pred dobrim tednom potrdil spremembe Zakona o verski svobodi, v več verskih skupnostih v Sloveniji menijo, da je ta »poslabšal socialno varnost verskih delavcev« ter spominjajo, da je verskim skupnostim odvzet status splošno koristne organizacije. Kot pravijo, so bile spremembe uveljavljene brez dialoga z verskimi skupnostmi ter »izražajo globoko nerazumevanje našega dela s strani vladajočih«.

»Želimo poudariti, da nikakor ne gre za denar, državno pomoč ali subvencije. Verske skupnosti vemo, da moramo biti vedno na strani ljudi, skrbeč za duhovno življenje in karitativno dejavnost,« so zapisali v današnji izjavi in dodali, da ne glede na to, »da država našega dela glede na zadnje zakonske spremembe ne priznava, bomo delali naprej in se po naših najboljših močeh trudili za skupno dobro v naši domovini«.

Odvzet status splošno koristnih organizacij

S spremembami zakona je verskim skupnostim odvzet status splošno koristnih organizacij. To pomeni, »da vladajoči našega dela ne razumejo in ne vidijo, kako spremljamo človeka na duhovnem, vzgojnem, karitativnem področju in sploh v vseh obdobjih življenja. Verski delavci imajo pri tem bistveno vlogo, ki ljudem tudi pomaga živeti ustavno zagotovljeno svobodo veroizpovedi in verskega življenja«.

Pod skupno izjavo so se podpisale: Binkoštna cerkev, Evangeličanska cerkev augsburške veroizpovedi v Sloveniji, Islamska skupnost v Republiki Sloveniji, Judovska skupnost Slovenije, Katoliška cerkev, Makedonska pravoslavna skupnost v Republiki Sloveniji »Sveti Kliment Ohridski« in Srbska pravoslavna cerkev – Metropolija Zagrebško-Ljubljanska. 

Kršena pogodba o delovanju EU

V SŠK opozarjajo, da bi bilo treba zakon obravnavati celostno in se v spremembe podati poglobljeno in ne po hitrem postopku, »saj imamo sedaj situacijo, da je, ne glede na naša opozorila, ostala določba v 27. členu ZVS, ki iz subvencije izključuje vse verske delavce, ki niso državljani Slovenije, in se s tem krši določba 45. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije, ki omogoča prosto gibanje delavcev in odpravo vsakršne diskriminacije na podlagi državljanstva delavcev članic«.

Vladajoči našega dela ne razumejo in ne vidijo, kako spremljamo človeka na duhovnem, vzgojnem, karitativnem področju. (iz skupne izjave verskih skupnosti)

Ad hoc rešitve

Kot nadaljujejo, nereševanje statusa verskega delavca »v relaciji do njegove podlage (šifre) za vključitev v zavarovanje in s tem odvzem pravice verski skupnosti, da posamezni uslužbenec (duhovnik, imam, …) svojo versko službo opravlja na podlagi pogodbe civilnega prava in s tem izpolni pogoj za pridobitev pomoči po 27. členu ZVS, kaže na ad hoc rešitve, ki vedno pripeljejo do zapletov in težav«.

Spodbuda k obuditvi pristnega dialoga

V zaključku skupne izjave so še zapisali, da je do te točke prišlo »zaradi pomanjkanja pravega dialoga in skupnega iskanja rešitev. Vladajoče spodbujamo, da obudijo pristni dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev«.



Nalaganje
Nazaj na vrh