Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predstavitev knjige o Ivanu Krambergerju [VIDEO]

Za vas piše:
T. M.
Objava: 07. 06. 2022 / 12:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.06.2022 / 12:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predstavitev knjige o Ivanu Krambergerju [VIDEO]
Ivan Kramberger. FOTO: STA

Predstavitev knjige o Ivanu Krambergerju [VIDEO]

Danes mineva 30 let, odkar je bil ubit predsedniški kandidat Ivan Kramberger, znan tudi kot dobri človek iz Negove.

Danes je v prostorih Slovenske matice v Ljubljani potekala predstavitev knjige z naslovom »Komu je bil napoti Ivan Kramberger«, ki je nastala pod avtorstvom Igorja Kršinarja, novinarja Reporterja. 


Dogodka so se udeležili tudi pisci spremnih besed Milan Kučan, Lojze Peterle, Marko Demšar in Ivan Kramberger ml.

»Ta knjiga je dobrodošla, ker se ukvarja s človekom in dobo, v kateri se je zgodilo nekaj, čemur jaz rečem sramota za Slovenijo – kdorkoli ali karkoli je bilo za dejanjem, ki je končalo življenje tega človeka,« je dejal prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle in dodal še, da je Kramberger »nagovarjal sebi podobne, nagovarjal je nekomuniste. Predvsem pa je govoril jasno, kar ni bila vedno generalna lastnost slovenske politike.« 

Film in odkritje kipa 

Življenje, vlogo in vpliv Ivana Krambergerja je podrobno opisal in prikazal celovečerni dokumentarni film Beli bojevnik v črni obleki. Film je režirala Maja Weiss, ki se je z Ivanom Krambergerjem mlajšim podpisala tudi pod scenarij.

Ob obletnici smrti bodo film danes ob 18.50 prikazali v Kulturnem domu Gornja Radgona. Pred tem pa bodo ob 17. uri v Aleji velikih odkrili v bron vliti doprsni kip Krambergerja. Gre za delo akademskega kiparja Mirka Bratuše, rojaka z Negove. Slavnostna govornika na prireditvi bosta Maja Weiss in Ivan Kramberger ml.

Umrl pod streli 

Kramberger je širši javnosti postal znan na prvih demokratičnih predsedniških volitvah leta 1990 pred osamosvojitvijo Slovenije. Na njih je bil, takrat še za predsednika predsedstva RS, izvoljen Milan Kučan pred Ivanom Pučnikom, Kramberger pa se je kot presenečenje volitev in t. i. ljudski kandidat uvrstil na tretje mesto. Zanj je glasoval skoraj vsak peti, ki je prišel na volitve. Junija 1992 je Kramberger potoval po Sloveniji in se pripravljal na decembrske predsedniške volitve, prve v samostojni Sloveniji. Ko je 7. junija govoril v Jurovskem Dolu na trgu sredi vasi, je okoli 18.45 njegov nastop prekinil strel, za posledicami katerega je tudi umrl. 

Nalaganje
Nazaj na vrh