Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

32 let od prisege najhitreje sestavljene slovenske (Demosove) vlade

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 05. 2022 / 18:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.05.2022 / 18:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
32 let od prisege najhitreje sestavljene slovenske (Demosove) vlade
Prva slovenska demokratično izvoljena vlada. FOTO: Tone Stojko; VIR: Vlada RS; hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije

32 let od prisege najhitreje sestavljene slovenske (Demosove) vlade

Danes mineva natanko 32 let od 16. maja 1990, ko je v takratni slovenski skupščini prisegla prva demokratično izvoljena vlada, ki so jo sestavljale stranke Demosa, vodil pa jo je Lojze Peterle.

Vlada je Slovenke in Slovence popeljala na plebiscit o samostojnosti, uspešno izvedla osamosvojitvene procese in omogočila suvereno in neodvisno državo slovenskega naroda. Kljub težkim in nepredvidljivim časom je Demosova vlada prevzela težo odgovornosti in uresničila zastavljeni cilj: izhod Slovenije iz okovov totalitarnega sistema in vzpostavitev demokratičnega sistema, ki bo omogočil osebno svobodo, politični pluralizem in gospodarski napredek.

Pučnik zavrnil mandatarstvo

Na prvih svobodnih večstrankarskih (neposrednih in tajnih) volitvah po 2. svetovni vojni, na cvetno nedeljo, 8. aprila 1990, se je zmage veselila Demokratična opozicija Slovenije (Demos), ki ji je pripadla tudi pravica do mandatarstva. Kljub poprejšnjim dogovorom, da bo mandatarja za sestavo vlade predlagala stranka z najboljšim volilnim rezultatom znotraj koalicije Demos, je bilo mandatarstvo sprva ponujeno dr. Jožetu Pučniku, ki pa ga je zavrnil in prepustil prvaku SKD Lojzetu Peterletu.

Lojze Peterle je Demosovo vlado sestavil v rekordnih 34 dneh. FOTO: Tatjana Splichal

Pisana, toda enotna vlada

Kot je Peterle izpostavil na lanskem srečanju članov prve demokratično izvoljene slovenske vlade na Brdu pri Kranju, Demosova vlada ni zgolj izpeljala osamosvojitvenih procesov, temveč je državi postavila tudi solidne temelje, pri čemer je izpostavil zlasti področje gospodarstva. Spomnil je, da je bila vlada »pisana, toda enotna«, prevzela je ključno politično odgovornost za izvedbo osamosvojitve. Že ob imenovanju se je začela pripravljati tudi na obrambo države.

Rekordno število ministrov

Demosova vlada je delo predčasno končala slabi dve leti pozneje, 14. maja 1992, potem ko ji je bila spomladi istega leta izglasovana konstruktivna nezaupnica. V prvi slovenski vladi so bili poleg predsednika Peterleta še štirje podpredsedniki (Jože Mencinger, Andrej Ocvirk, Matija Malešič in Leo Šešerko) ter skupno 27 vodij resorjev oziroma ministrov, devet med njimi je danes že pokojnih. Med tedanjimi ministri je bil tudi zdajšnji predsednik vlade v odhajanju Janez Janša (obramba), pa tudi dolgoletni sodelavec Slovenskega časa Janez Dular (Slovenci po svetu).

V le 34 dneh

In še: ko se predsednik na aprilskih državnozborskih volitvah zmagovalne stranke Gibanja Svoboda dr. Robert Golob kiti, kako hitro bo sestavil vlado – dosedanjega rekorda očitno ne bo mogel sklatiti. Še vedno ga ima v lasti ravno Lojze Peterle, ki je Demosovo vlado (rekordna je bila tudi po številu ministrstev) sestavil v pičlih 34 dneh. Njegov naslednik, pokojni Janez Drnovšek, pa je leta 1992 potreboval zgolj šest dni več …

Nalaganje
Nazaj na vrh