Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predvidena kronologija dogodkov ob izpraznjenem Apostolskem sedežu

Objava: 07. 04. 2005 / 06:43
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

Predvidena kronologija dogodkov ob izpraznjenem Apostolskem sedežu

Kronologija dogodkov je pripravljena na osnovi informacij, ki se nanašajo na izpraznjen Apostolski sedež zadnjih dveh papežev. Papež Janez Pavel II. je umrl 2. aprila 2005.

Kronologija dogodkov je pripravljena na osnovi informacij, ki se nanašajo na izpraznjen Apostolski sedež zadnjih dveh papežev. Gre za nedokončani osnutek, ki se lahko še spremeni. Papež Janez Pavel II. je umrl 2. aprila 2005.


0Dan papeževe smrti.
V primeru, da papež umre dopoldne, je še isti dan uvodna generalna kongregacija, sicer je naslednji dan. Janez Pavel II. je umrl v soboto zvečer, zato je bila 1. kongregacija v ponedeljek (dva dni po smrti, torej tretji dan, če štejemo tudi dan smrti).
Uvodna kongregacija. Kardinali sprejmejo odločitev glede prevoza trupla v baziliko sv. Petra. Določitev devetih dni, v katerih bodo maševali za umrlega papeža (novedial).
+ 21. generalna kongregacija kardinalov. 2. generalna kongregacija.
+ 33. generalna kongregacija. Odločitev glede termina začetka konklava. Od tega do naslednjega dne se truplo lahko prenese v baziliko.
+ 4Objava oporoke (če obstaja). Govor dekana diplomatskega zbora. 4. generalna kongregacija. Lahko se ustanovijo podkomisije za organizacijske zadeve konklava (bivanje kardinalov in logistika).
+ 5
+ 61. novendial. Lahko je dan pogreba in pokop v kripti (če to predvideva oporoka) z nagovorom kardinala dekana. 5. generalna kongregacija.
+ 72. novendial. Generalna kongregacija. Morebitni prihodi kardinalov in sporočila o odsotnih.
+ 83. novendial. Lahko je dan odmora generalnih kongregacij.
+94. novendial (za to poskrbijo kapitoli drugih patriarhalnih bazilik) in v tem primeru je nagovor rimskega kardinala vikarja. Generalna kongregacija.
+105. novendial (za to poskrbijo duhovniki rimske škofije) in v tem primeru je nagovor rimskega kardinala vikarja. Generalna kongregacija.
+116. novendial (rimska kurija). Generalna kongregacija. Odločitev glede ure za začetek konklava: zjutraj maša in popoldne verjetni začetek konklava.
+127. novendial (redovne ustanove). Generalna kongregacija. Sporočilo glede obiska v prostorih za konklave, ki bo dovoljen diplomatskemu zboru in novinarjem.
+138. novendial (vzhodne Cerkve). Če je ta dan nedelja, generalna kongregacija lahko odpade.
+149. novendial. V času predzadnjega izpraznjenega sedeža: Generalna kongregacija. Odločitve glede ure skrutinijev v konklavu.
(+15)Od tega dne do 20. dne se mora začeti konklave. Zjutraj (ob 9.30) maša Pro Eligendo Papa. Ob 16.30 procesija in vstop v konklave. Meditacija o izbiri novega papeža.
(+16)V času predzadnjega izpraznjenega sedeža: Generalna kongregacija. Obisk v prostorih konklava, ki bo dovoljen diplomatskemu zboru in novinarjem.
(+17) (+18) (+19)V času predzadnjega izpraznjenega sedeža: Generalna kongregacija. Lahko je zadnja. Določijo se mesta v konklavu in druge podrobnosti. Lahko sledi 1. meditacija o cerkvenih vprašanjih.
(+20)Zadnji dan, ko se mora začeti konklave. V času predzadnjega izpraznjenega sedeža: zjutraj (ob 9.30) maša Pro Eligendo Papa. Ob 16.30 procesija in vstop v konklave. 2. meditacija o izbiri novega papeža.


Konklave se bo po današnjem sporočilu Tiskovnega urada Svetega sedeža začel v ponedeljek, 18. aprila 2005, z dopoldansko mašo Pro Eligendo Papa, popoldne pa bodo kardinali začeli z volitvami.
TU SŠK

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh