Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predvsem bodite dobri

Za vas piše:
K. H.
Objava: 26. 07. 2015 / 17:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predvsem bodite dobri

Predvsem bodite dobri

V Dolenjskih Toplicah poletni piknik družin Aninega sklada v znamenju dobrote.

Na god sv. Ane so se veselile številčne družine, povezane v Anin sklad, na tradicionalnem pikniku v Dolenjskih toplicah. Letošnje že 17. druženje v Dolenjskih Toplicah je kljub dežju povezalo več sto ljudi, zaradi slabšega vremena sicer nekaj manj kot običajno, prišlo je 75 družin, kar je okoli 500 ljudi. Srečali so se ob misli Henrija Lacordaireja: »Predvsem bodite dobri: Dobrota je tista sila, ki najbolj razoroži ljudi". Kot je že v navadi, so srečanje začeli z mašo, daroval jo je predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Glavan. »Družine Aninega sklada pričujete, da za srečo družinskega življenja ni potrebna stalno bogato pogrnjena miza, obložena z zrezki in narezki ter vsemi drugimi dobrotami. V družini so pomembnejši medsebojni odnosi, ko imamo drug za drugega dovolj časa, dovolj ljubezni, prozornosti,« je dejal v pridigi škof Glavan. V nadaljevanju je novomeški škof obsodil potrošništvo ter vse povabil k delitvi dobrin. »Če si delimo nebeški kruh, kako si ne bi morali deliti tudi zemeljskega, je zapisano že v enem prvih krščanskih spisov. Spomnimo se, da ni veselje v tem, da neke stvari imamo ampak, če si jo podelimo. Če bi vsak pomagal drugemu, bi bili vsi deležni pomoči.« Da s skromnimi sredstvi ne bomo rešili socialnih problemov družbe, je nadaljeval nagovor škof, a prispevamo lahko k njeni humanizaciji. »Ni odgovorov na vse dvome in strahove, lahko pa drug drugemu prisluhnemo in si podelimo upanje, ne moremo odvzeti trpljenja trpečim, moremo pa jokati z njimi. Vi, ki vzgajate velike družine, ki imate več otrok, ki se med seboj socializirajo in s tem poglabljajo čut za sočloveka, to vemo vsi, ki prihajamo iz večjih družin, tudi jaz sem rojen v družini z enajstimi otroki. Gotovo boste prispevali v zakladnico človeštva s svojim socialnim čutom največ, kar lahko daste.«


Nagovor predsednice Aninega sklada Marije Šterbenc pred mašo, ki jo je daroval novomeški škof Andrej Glavan (foto Jože Potrpin)

Predsednica uprave AS Marija Šterbenc je v izjavi za medije opozorila, da v zadnjih letih usiha število dobrotnikov, zato si ves čas prizadevajo v svojo sredo povabiti nove, ki bi želeli z mesečnim prispevkom družinam z več otroki pomagati. V ustanovo je vključenih približno 350 družin, ki imajo skupaj več kot 2000 otrok, od tega jih redno mesečno finančno pomoč dobiva približno 150. Sicer pa ustanova družinam pomaga tudi s predavanji, svetovanji, usmerjanji, predvsem pa z izmenjavo izkušenj in dobrih praks. »Letos je geslo dobrota. Predvsem se vse vrti okrog dobrote. Kako smo lahko dobri, kako smo lahko še boljši. Kaj pomeni v družini, če si dober, kljub temu, da imaš težave ali pa da se s čim ne strinjaš. Kako lahko pomagaš bratu, sestri, mami, očetu, drug drugemu. Nenazadnje vemo, da se z dobroto premaga marsikatero težavo. Ker če jo vzameš iz dobre plati je hitro rešljiva, ko pa se začneš zapletati ali protestirati je pa že malo težje,« je povedala o geslu srečanja ter dodala, da družine z več otroki vedo živeti med seboj in delati dobro.


Popoldne je bil program namenjen kopanju v bazenih, druženju, športnim igram, delavnicam, medsebojnemu spoznavanju družin, izmenjavanju izkušenj in drugim dejavnostim. Staršem je Marjan Podobnik v imenu centra Grm Novo mesto predstavil tako imenovani Gospodarski grozd za podeželje in projekt »Zaupanja vredno«. Preko tega je mogoče prodajati v Sloveniji pridelane izdelke in pridelke.



Srečanje, ki je v prvi vrsti namenjeno družinam Ustanove Anin sklad je bilo tudi priložnost za srečanje z dobrotniki in podporniki. Število teh v zadnjih letih upada, kljub temu si člani uprave in strokovno nadzornega sveta ves čas prizadevajo pridobiti nove dobrotnike, ki jim ni vseeno za družine z več otroki.

Po sporočilu za medije, ki ga je pripravil Alen Salihovič

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh