Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Preganjanje kristjanov v Pakistanu ‘hujše kot kdaj koli prej’

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 06. 06. 2012 / 09:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Preganjanje kristjanov v Pakistanu ‘hujše kot kdaj koli prej’

Nadškof Coutts iz Karačija je med obiskom v sosednji Avstriji poročal o naraščajočem skrajništvu in vse večji nestrpnosti do kristjanov.

Nadškof Joseph Coutts, predsednik Pakistanske katoliške škofovske konference, je trenutno na obisku v sosednji Avstriji, kjer poroča o položaju kristjanov in političnih razmerah v Pakistanu. V preteklih mesecih se je nadškof Coutts vedno znova pritoževal nad naraščajočim skrajništvom in vse večji nestpnosti do kristjanov v domovini. Kot je pojasnil predstavnikom človekoljubne organizacije ‘Cerkev v stiski’, ki so nadškofa iz Karačija povabili v Avstrijo, je položaj trenutno ‘hujši kot kdaj koli prej’.

V Pakistanu živi skoraj 180 milijonov prebivalcev, od katerih je okoli 1,2 milijona katoličanov. Kristjane obravnavajo kot tujce, kot ne-Pakistance, čeprav družbi prispevajo dosti več, kot bi si lahko predstavljali ob njihovem majhnem deležu. Zgolj v škofiji Faisalabad katoliška Cerkev upravlja dvainosemdeset šol.

V rokah Cerkve pa ni le velik del izobraževanja, pač pa tudi precejšen delež zdravstvene oskrbe, razvojna pomoč in socialne službe. Vse te ustanove ne služijo zgolj kristjanom, pač pa so odprte pripadnikom vseh verskih skupnosti. Nadškof Coutts je izrazil zahtevo, da bi morali kristjane priznati kot ‘koristne in polnopravne državljane’ Pakistana.
Po nadškofovih besedah pa zaradi naraščajočega skrajništva ne trpijo le kristjani, ampak celotna pakistanska družba. Na severozahodu dežele so uničili že več ducatov šol. Napadi so še posebej usmerjeni v dekliške šole. Skrajneži se na ta način borijo proti izobraževanju žensk. Pripravljeni so ‘ubijati in sami žrtvovati svoje življenje’ in ogrožajo vsakogar, ki ne podpira njihove ideologije. Ubili so tudi že islamske strokovnjake, ki se niso strinjali z islamskim skrajništvom.

Večina prebivalcev Pakistana si seveda želi življenja v miru. Kot zatrjuje nadškof, so skrajneži v manjšini.

Joseph Coutts je duhovniško posvečenje prejel leta 1971. Leta 1988 je bil imenovan za škofa koadjutorja v škofiji Hyderabad v Pakistanu, septembra istega leta je prejel škofovsko posvečenje. Leta 1990 je Coutts prevzel naloge škofa v Hyderabadu, leta 1998 pa vodenje škofije Faisalabad. 25. januarja letos je papež Benedikt XVI. šestinšestdesetletnega duhovnika imenoval za nadškofa v Karačiju. Nadškof Coutts je predsednik Pakistanske katoliške škofovske konference in obenem predsednik pakistanske Karitas.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh