Zapri
Iskanje

Pregled slovenske osamosvojitvene misli tudi v živo

Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 07. 2021 / 08:39
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2021 / 17:05
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Pregled slovenske osamosvojitvene misli tudi v živo

Pregled slovenske osamosvojitvene misli tudi v živo
Avtorica razstave je Helena Janežič, ki v NUK skrbi za Zbirko knjižničnega gradiva Slovencev v zamejstvu in po svetu. FOTO: Tatjana Splichal
V avli pred Veliko čitalnico Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) je ob 30. obletnici rojstva slovenske države v poletnih mesecih na ogled razstava »Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo«.

Razstava avtorice Helene Janežič, ki v NUK skrbi za Zbirko knjižničnega gradiva Slovencev v zamejstvu in po svetu, s pomočjo gradiva NUK razgrne pregled slovenske osamosvojitvene misli in predstavi spomin osamosvojitvenih teženj in aktivnosti, ki so del bogate pisne kulturne dediščine in spomina našega naroda.

Sprva na spletu, nato v DZ, zdaj v NUK

Zaradi epidemije in z njo povezanih ukrepov je bila razstava, ki jo je oblikoval Maj Blatnik, sprva zasnovana in tudi izpeljana v spletni obliki, ob 30. obletnici slovenske osamosvojitve pa so jo prvič predstavili v živo v prostorih državnega zbora. Zdaj je na ogled tudi v avli pred Veliko čitalnico NUK.

Razstava je v avli pred Veliko čitalnico Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) v Ljubljani na ogled od 5. julija do konca avgusta letos.

Sprehod skozi skoraj 150 let zgodovine

Razstava se sprehodi skozi skoraj 150 let naše zgodovine – od prve jasno izražene ideje o združitvi Slovencev v pomladi narodov leta 1848 prek prvič jasno zapisane misli o samostojni Sloveniji leta 1941 in razvoja osamosvojitvene misli med slovenskimi izseljenci vse do 80. let prejšnjega stoletja, ko je misel na samostojnost krila dobila tudi v matični domovini.

Razstava je na ogled do konca avgusta. FOTO: NUK

Katere osebe so na razstavi najbolj izpostavljene? »Poleg Lamberta Ehrlicha, Cirila Žebota in Franceta Dolinarja so v 'izseljenskem' delu predstavljeni še Ruda Jurčec (Argentina), Mirko Javornik (ZDA) in Franc Jeza (Italija), v 'slovenskem' delu pa Jože Pučnik in France Bučar je v pogovoru za Družino januarja letos pojasnila avtorica Helena Janežič.

Razstava pregleda slovenske osamosvojitvene misli je v avli pred Veliko čitalnico NUK na ogled od ponedeljka, 5. julija pa vse do konca letošnjega avgusta.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh