Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pregled slovenske osamosvojitvene misli tudi v živo

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 07. 2021 / 08:39
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2021 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pregled slovenske osamosvojitvene misli tudi v živo
Avtorica razstave je Helena Janežič, ki v NUK skrbi za Zbirko knjižničnega gradiva Slovencev v zamejstvu in po svetu. FOTO: Tatjana Splichal

Pregled slovenske osamosvojitvene misli tudi v živo

V avli pred Veliko čitalnico Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) je ob 30. obletnici rojstva slovenske države v poletnih mesecih na ogled razstava »Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo«.

Razstava avtorice Helene Janežič, ki v NUK skrbi za Zbirko knjižničnega gradiva Slovencev v zamejstvu in po svetu, s pomočjo gradiva NUK razgrne pregled slovenske osamosvojitvene misli in predstavi spomin osamosvojitvenih teženj in aktivnosti, ki so del bogate pisne kulturne dediščine in spomina našega naroda.

Sprva na spletu, nato v DZ, zdaj v NUK

Zaradi epidemije in z njo povezanih ukrepov je bila razstava, ki jo je oblikoval Maj Blatnik, sprva zasnovana in tudi izpeljana v spletni obliki, ob 30. obletnici slovenske osamosvojitve pa so jo prvič predstavili v živo v prostorih državnega zbora. Zdaj je na ogled tudi v avli pred Veliko čitalnico NUK.

Razstava je v avli pred Veliko čitalnico Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) v Ljubljani na ogled od 5. julija do konca avgusta letos.

Sprehod skozi skoraj 150 let zgodovine

Razstava se sprehodi skozi skoraj 150 let naše zgodovine – od prve jasno izražene ideje o združitvi Slovencev v pomladi narodov leta 1848 prek prvič jasno zapisane misli o samostojni Sloveniji leta 1941 in razvoja osamosvojitvene misli med slovenskimi izseljenci vse do 80. let prejšnjega stoletja, ko je misel na samostojnost krila dobila tudi v matični domovini.

Razstava je na ogled do konca avgusta. FOTO: NUK

Katere osebe so na razstavi najbolj izpostavljene? »Poleg Lamberta Ehrlicha, Cirila Žebota in Franceta Dolinarja so v 'izseljenskem' delu predstavljeni še Ruda Jurčec (Argentina), Mirko Javornik (ZDA) in Franc Jeza (Italija), v 'slovenskem' delu pa Jože Pučnik in France Bučar je v pogovoru za Družino januarja letos pojasnila avtorica Helena Janežič.

Razstava pregleda slovenske osamosvojitvene misli je v avli pred Veliko čitalnico NUK na ogled od ponedeljka, 5. julija pa vse do konca letošnjega avgusta.

Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh