Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prejemniki Bloudkovih priznanj so skakalke, košarkarji ...

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 11. 02. 2022 / 19:53
Oznake: Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.02.2022 / 20:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prejemniki Bloudkovih priznanj so skakalke, košarkarji ...
Odlične smučarske skakalke (z leve): Ema Klinec, Špela Rogelj, Nika Križnar in Urša Bogataj. FOTO: Aleksander Lilik

Prejemniki Bloudkovih priznanj so skakalke, košarkarji ...

Slovenijo je v teh dneh zaradi odličnih nastopov slovenskih športnikov na olimpijskih igrah v Pekingu zajela športna evforija. V tem vzdušju je potekala tudi podelitev priznanj Stanka Bloudka na Brdu pri Kranju. Gre za najvišja državna priznanja za delo in dosežke na področju športa.

Bloudkova priznanja podeljujejo v obliki nagrad in plaket. Prejemniki Bloudkovih nagrad za leto 2021 so: Ema Klinec, Nika Križnar, Špela Rogelj in Urša Bogataj, moška članska košarkarska reprezentanca 2021 in Anamarija Lampič za vrhunski mednarodni športni dosežek ter Peter Ozmec za življenjsko delo v športu.

Prejemniki plaket pa so …

Bloudkove plakete se za pomemben tekmovalni dosežek v športu veselijo Eva Urevc, Anže Lanišek, Andreja Leški, Luka Potočar in Primož Suša. Za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa so plakete podelili tudi Francu Kopatinu, Blažu Lešniku in Zoranu Kosu. Za življenjsko delo v športu pa so s plaketo nagradili Marjana Podržaja in Branka Žnidariča. 

Prva podelitev priznanj je bila leta 1965, letošnja je bila že 57. po vrsti. Več o letošnjih nagrajencih lahko preberete TUKAJ.

Podelili že 1298 priznanj

Od začetka podeljevanja do danes so skupaj podelili 1298 priznanj, od tega 298 nagrad in 1000 plaket. Bloudkovo priznanje je prejelo skupno 757 športnih delavcev, 352 športnikov ali ekip in 190 športnih organizacij.

Višina Bloudkove nagrade znaša 9000, Bloudkove plakete pa 3000 evrov.

»Proti cilju, ki se imenuje zmorem«

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec je v nagovoru dejala, da je šport del naše zgodovine. Prek športa, ki nas navdihuje in povezuje, pa smo ponosen narod že vrsto let. »Glavna in prva moč športa je povezovanje proti cilju, ki se imenuje zmorem. Tudi v času predsedovanja smo skupaj zmogli in sprejeli pomemben dokument in zavezo športu, da bomo tudi na ravni politike zagotavljali temeljne vrednote športa. Nagrade danes prejemate tisti, ki ste dokazali, da nas učite, kako naj se gre skozi življenje: z roko v roki s športom.«


Nalaganje
Nazaj na vrh