Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prekmurski verski voditelji pozvali k cepljenju

Za vas piše:
T. M.
Objava: 20. 12. 2021 / 14:48
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.12.2021 / 14:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prekmurski verski voditelji pozvali k cepljenju
Današnje pobude se je udeležil tudi murskosoboški škof Peter Štumpf. FOTO: Ivo Žajdela

Prekmurski verski voditelji pozvali k cepljenju

Murskosoboški škof Peter Štumpf, evangeličanski škof Leon Novak in binkoštni superintendent Daniel Grabar so danes, 20. decembra, obudili tradicijo skupnih sprehodov cerkvenih vodij po Murski Soboti ter pozvali k cepljenju in sožitju.

Pobudo za današnji dogodek je dal Leon Novak, ki je dejal, da sta se že leta 1920 po mestu sprehajala katoliški dekan in evangeličanski duhovnik, leta 1926 pa se jima je pridružil še židovski rabin, tako da so tudi prebivalcem pokazali, kako pomembno je medsebojno spoštovanje in sožitje.

Ta sad je še danes živ. Prekmurje je znano po ekumenizmu in to tradicijo bi radi ohranili, zato smo ravno v tem predbožičnem času, ki je tudi praznik miru in spoštovanja, obudili tradicijo in tako pokazali, da se spoštujemo, živimo v miru, pa tudi, da želimo to tradicijo nadaljevati. (Leon Novak) 

Murskosoboški škof je dodal, da današnji dogodek ni »samo zaradi prazničnega razpoloženja, ampak da veliko sodelujejo že pri vsakdanjih korakih življenja, na ekumenskem področju, pri različnih bogoslužjih, srečanjih, pogovorih in molitvah, tudi pri izmenjavi mnenj.«

Sodelujemo tudi z bolnišnico, katere direktor je tudi voditelj binkoštne skupnosti v Sloveniji in je danes na fronti boja s covidom-19 in epidemijo skupaj z ekipo. Hvaležen sem vsem vernikom, da so molili za to ekipo, da je dobro delala, in še zdaj molimo. (Peter Štumpf) 

Peter Štumpf, Leon Novak in Daniel Grabar. FOTO: Marjan Maučec/STA 

Jasen poziv k cepljenju 

Vsi trije udeleženci današnjega dogodka so pozvali tudi k cepljenju. Murskosoboški škof Peter Štumpf se je cepil že tretjič, saj »bi bil brez tega zaradi srečevanja z ljudmi že zdavnaj okužen«, in je pozval, da naj tudi tako pokažemo odgovornost do sebe in drugih.

Daniel Grabar je povedal, da želijo biti tudi sami zgled in pripomoči k temu, da bodo ljudje razumeli potrebo zaščititi drug drugega, si pomagati ter skupaj poskrbeti, da bo ta nadloga sodobnosti premagana. 

Z današnjo simboliko, ne samo z obujanjem zgledov iz preteklosti, ampak predvsem s sporočilom, da je potrebno razumevanje drug drugega, želimo preseči razdvojenosti, ki nas spremljajo, in tudi z osebnimi dejanji postaviti drugačne temelje, temelje povezovanja. Želimo sporočiti, da si želimo v prazniku najti mir in veselje v pravih vrednotah, ki nam jih vsem krščanska vera narekuje in daje. (Daniel Grabar)

Leon Novak je spomnil še na skupno izjavo sveta krščanskih Cerkva, katoliške, binkoštne evangelijske in evangeličanske, s katero spodbujajo vernike in vse ljudi dobre volje, naj se cepijo, da čim prej premagamo epidemijo in normalno zaživimo. 


Nalaganje
Nazaj na vrh