Zapri
Iskanje

Škof Štumpf o »pritiskih na turniške sestre klarise«

Objava: 01. 12. 2021 / 21:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.12.2021 / 21:33
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Škof Štumpf o »pritiskih na turniške sestre klarise«

Škof Štumpf o »pritiskih na turniške sestre klarise«
Škof Peter Štumpf poudarja, da se pri sestrah klarisah bogoslužja opravljajo nemoteno, seveda pa ob doslednem upoštevanju pogoja PCT. FOTO: Ivan Rampre
Na torkov članek v enem od slovenskih dnevnikov z naslovom »Škof Štumpf zaradi necepljenja pritiska na turniške sestre, bo tudi na duhovnike?« se je odločno odzval murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf.

Članek škofu očita pritiske na sestre klarise, naj se cepijo, in namiguje, naj bi škof sestram odrekel tudi obhajanje evharistije, dokler se ne bodo cepile, ter tamkajšnjemu župniku odredil, da pri sestrah v samostanu do nadaljnjega ne sme opravljati bogoslužij.

Velika laž in poskus diskreditacije Katoliške cerkve

Na začetku izjave glede bogoslužij pri klarisah, objavljene na škofijski spletni strani, je škof članek označil za veliko laž in še en poskus diskreditacije Katoliške cerkve s pomočjo zarot v povezavi s cepljenjem proti covidu-19.

Vsakdo je svoboden, a hkrati odgovoren

Škof Štumpf je vse avtorjeve očitke kategorično zanikal in glede cepljenja ponovil, da je slehernik svoboden, a hkrati tudi odgovoren, pri čemer močno izstopa vprašanje svobode in pravic.

Pravice ima lahko zgolj tisti, ki ima dolžnost. Kdor nima dolžnosti, tudi ne more imeti pravic. To je moralni zakon, ki velja v vseh primerih ravnanja, tudi glede cepiva. (škof msgr. dr. Peter Štumpf)

Kdor nima dolžnosti, ne more imeti niti pravic

»Pravice ima lahko zgolj tisti, ki ima dolžnost. Kdor nima dolžnosti, tudi ne more imeti pravic. To je moralni zakon, ki velja v vseh primerih ravnanja, tudi glede cepiva,« je zapisal škof Štumpf.

Bogoslužja pri sestrah klarisah potekajo nemoteno

Nadaljeval je, da se pri sestrah klarisah bogoslužja opravljajo nemoteno, seveda pa – kot tudi po drugih cerkvah – ob doslednem upoštevanju pogoja PCT.

Hvaležnost bratom minoritom

»Škofija bratom minoritom v Turnišču ponovno izraža hvaležnost za obhajanje bogoslužij pri sestrah klarisah in za podeljevanje zakramentov na covidnem oddelku v bolnišnici Murska Sobota,« je na očitke še odgovoril škof msgr. dr. Peter Štumpf.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh