Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prekolesarimo svet in zmanjšajmo samomorilnost

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 11. 08. 2014 / 10:49
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prekolesarimo svet in zmanjšajmo samomorilnost

Prekolesarimo svet in zmanjšajmo samomorilnost

11. avgusta se je začela akcija Prekolesarimo svet, ki bo trajala do 10. septembra, ko je svetovni dan preprečevanja samomora.

Foto: Nacionalni Inštitut za javno zdravje



11. avgusta se je začela akcija Prekolesarimo svet, ki bo trajala do 10. septembra, ko je svetovni dan preprečevanja samomora. Pridruži je si lahko vsakdo, ki ima cestno, gorsko, otroško ali celo le sobno kolo. Akcijo so pripravili Nacionalni Inštitut za javno zdravje, Slovenski center za raziskovanje samomora, Slovensko združenje za preprečevanje samomora in Združenje OZARA Slovenija.



Zaradi samomora vsako leto umre več ljudi kot v vojnah ali zaradi umora. Svetovna zdravstvena organizacija navaja, da vsako leto položi roko nase približno 800.000 ljudi. Nenehno si WHO prizadeva z različnimi akcijami zmanjšati to število, zato so leta 2003 10. september izbrali za svetovni dan preprečevanja samomora. Z letošnjo akcijo Prekolesarimo svet, ki jo spremlja slogan Preprečevanje samomora – ves svet povezan, želijo simbolično opozoriti na to problematiko. Povezanost med ljudmi je ključna pri preprečevanju samomora, poleg tega pa ne smemo zanemariti sodelovanja različnih strokovnjakov in akterjev, kot so šola, socialno varstvo, zdravstvo in celo znanost, ki se povezujejo tudi mednarodno. A ljudje so glavni akterji, saj trdne vezi med ljudmi lahko prebrodijo marsikatero stisko in pomagajo, da se človek v hudi stiski ne odloči za skrajno možnost. Nasprotno pa osamljenost poveča tveganje za samomor.

Če potrebujete pomoč, pogovor ali poznate koga, ki se je znašel v stiski, bi mu radi pomagali, a ne veste kako, pokličite na katero izmed spodnjih telefonskih številk:

01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (med 19. in 7. uro zjutraj)
116 123 – Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik (skupna številka; 24 ur na dan; klici so brezplačni)
080 12 34 – TOM, telefon otrok in mladostnikov (med 12. in 22. uro)

Simbolično se bo svet povezal v s 40.075 prekolesarjenimi kilometri. Toliko je namreč obseg Zemlje. Tako nameravata Mednarodna zveza za preprečevanje samomora in Svetovna zdravstvena organizacija, glavna pobudnika akcije, zbližati in povezati ljudi, obenem pa ozaveščati o pomembnosti preprečevanja samomora. Skupno naj bi torej udeleženci z vsega sveta prevozili 40.075 kilometrov, k čemur se pridružuje tudi Slovenija.

Pridružite se akciji in stopite na kolo! Sodelovanje je brezplačno, kolesarite lahko kjer koli, kadar koli in s komer koli ali pa kar sami. Za udeležence akcije Prekolesarimo svet so pripravili uradne etikete, s katerimi se boste med seboj prepoznali in povezali. Ob koncu akcije boste prejeli potrdilo o sodelovanju, posredovati pa morate približno število prevoženih kilometrov. Več o tem, kako sodelovati, najdete na spletnih straneh www.nijz.si, www.zivziv.si, www.ozara.org in www.posvet.org. »Pridružite se aktivnosti in bodite del zgodbe o povezanosti pri preprečevanju samomora,« vabijo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in vas prosijo, da glas o akciji razširite med svojimi prijatelji.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh