Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prenovljen Tončkov dom na Lisci

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 10. 07. 2021 / 06:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.07.2021 / 18:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prenovljen Tončkov dom na Lisci
Prenovljene prostore je odprl sevniški župan Srečko Ocvirk (drugi z desne) v družbi partnerjev projekta. FOTO: Občina Sevnica

Prenovljen Tončkov dom na Lisci

Na območju Lokalne akcijske skupine Posavje so odprli celovito prenovljene namestitvene zmogljivosti Tončkovega doma na Lisci.

V zadnjem koronskem letu vse več Slovencev odkriva lepote na domačem pragu. Ne le na morju ali v gorskih krajih, temveč tudi drugod. Novo podobo imajo tudi prenovljeni prostori v Tončkovem domu na Lisci, ki so jih obnovili v okviru projekta »Centri interpretacije zavarovanih območij«. S tem je turistična privlačnost Lisce še večja.

Prenova nadstropja in mansarde

V sklopu projekta so uredili prostore v etaži nadstropja z zamenjavo dotrajanega pohištva z novim v vseh prostorih. Povsem prenovljenih je deset sob s sanitarijami, prav tako tudi zunanje stavbno pohištvo. Poleg prenove prvega nadstropja pa je sevniška občina v sklopu projekta »Z ribami do zdravja«, ki je tudi sofinanciran s sredstvi iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo (ESPR), celovito prenovila še mansardni del Tončkovega doma, ki obsega prenovo petih sob in sanitarij. 

Ena od prenovljenih sob v Tončkovem domu. FOTO: Občina Sevnica

V objektu je prostora za 50 oseb

Tončkov dom s prenovo omogoča razširjeno ponudbo doživetja Lisce za vse obiskovalce, ki bi si na območju te priljubljene izletniške in pohodniške točke želeli ostati dlje časa. Lisca ima z dolgoletno planinsko, turistično in športno tradicijo za razvoj turizma, malega gospodarstva, dopolnilnih dejavnosti na kmetijah in podeželju ter za zaposlitvene možnosti v ožji in širši regiji izjemen potencial.

Po prenovi dom skupaj zagotavlja namestitev za 50 oseb. FOTO: Občina Sevnica

Večina denarja je pritekla iz Evrope

Vrednost prenove obeh nadstropij z izvedbo gradbeno-obrtniških del ter elektro- in strojnih inštalacij je znašala 372 tisoč evrov, pri čemer je Občina Sevnica iz naslova obeh omenjenih projektov prejela 85-odstotno sofinanciranje upravičenih stroškov. Vrednost opreme 15 sob in sanitarij pa je znašala 73 tisoč evrov.

Lisca je naravna vrednota državnega pomena. FOTO: Občina Sevnica

Naravna vrednota državnega pomena

Lisca se ponaša z naravnimi danostmi, ki so primerne za izobraževalne namene. Poleg raznovrstne botanike in pestre favne je privlačna tudi za raziskovanje na področju astronomije, zvezdoslovja in radioamaterstva. S programi, ki se že in jih bodo tudi v prihodnje izvajali v Tončkovem domu, se objekt vključuje v trajnostno rabo, ki je skladna s potencialom razvoja drugih programov in dejavnosti, na primer z zelenim in trajnostnim turizmom, ozaveščanjem o pomenu varovanja in ohranjanja narave ter drugimi. 



Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh