Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prepletene niti treh Slovenij

Bogomir Štefanič ml.
Za vas piše:
Bogomir Štefanič ml.
Objava: 08. 07. 2019 / 07:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2019 / 10:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prepletene niti treh Slovenij

Prepletene niti treh Slovenij

Pestro dogajanje ob nedelji Slovencev po svetu.

Mašo v cerkvi Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu je daroval škof dr. Anton Jamnik.

Nedelja Slovencev po svetu, letos je bila 7. julija, je vedno znova krona pestrega dogajanja, s katerim se v domovini na različnih ravneh, od državnih ustanov do civilnodružbenih organizacij in Cerkve, v začetku julija spomnimo rojakov, ki živijo zunaj meja Republike Slovenije, in skušamo utrditi ali tudi na novo stkati vezi med vsem tremi Slovenijami: matično, zamejsko in izseljensko.

Tudi letošnje dogajanje je bilo izjemno pestro in je postreglo s številnimi prireditvami, če omenimo le nekatere: tradicionalno srečanje Dobrodošli doma v organizaciji Slovenske izseljenke matice, Svetovnega slovenskega kongresa, društva Slovenija v svetu in Rafaelove družbe z osrednjo prireditvijo v Radovljici v soboto, 6. julija; 18. vseslovensko srečanje, ki ga je 4. julija v državnem zboru pripravila komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, letos pa je bilo posvečeno problematiki izseljevanja mladih iz Slovenije in njihovemu vračanju v domovino; seja vladnega sveta za Slovence po svetu, ki jo je 2. julija vodil pristojni minister; maša na Brezjah, ki jo je 7. julija daroval škof Jurij Bizjak …

Svojevrstna »pika na i« temu dogajanju pa je bil nedeljski tabor Slovencev po svetu, ki ga organizira izseljensko društvo Slovenija v svetu in je letos v Zavodu sv. Stanislava doživel že 26. izvedbo. Srečanje se je začelo z mašo v zavodski cerkvi, ki jo je ob somaševanju izseljenskega duhovnika Zvoneta Podvinskega daroval škof Anton Jamnik. V pridigi, pisani »na kožo« zlasti mladim iz Argentine, 18 maturantom 48. generacije buenosaireškega srednješolskega tečaja (RAST 48), ki so na obisku v domovini svojih prednikov in so sooblikovali evharistično slovesnost, je spregovoril o poklicanosti in poslanosti kristjanov, da z darom vere in tudi v zvestobi narodni istovetnosti prinašamo svetu mir in dobroto. Zlasti mlade je opogumljal, naj v tem duhu sledijo modrosti, ki je vodilo univerze sv. Tomaža v Manili: To, kar si, je Božji dar tebi; to, kar boš naredil iz sebe, pa je tvoj dar bližnjim in Bogu.


Navdušujoč nastop 48. generacije Roja abiturientov srednješolskega tečaja (RAST) iz Argentine.

Da to vodilo že udejanjajo, so mladi Argentinci slovenskih korenin pokazali v nastopu, ki je bil osrednja in navdušujoča točka kulturnega programa, ki je sledil maši. Sooblikovali so ga še oktet Jurij Dalmatin iz Boštanja, slovensko-argentinski kitarist in folklorist David Bajde in pesnik Tone Kuntner. Zbrane so pozdravili tudi Uroš Zorn, predsednik društva Slovenija v svetu, in Jure Komar, predsednik Zedinjene Slovenije, krovne organizacije Slovencev v Argentini.


Pri okrogli mizi letošnjega tabora Slovencev po svetu so sodelovali Renato Podbersič, Helena Janežič, Zvone Žigon in moderator Federico Potočnik.

Vsebinsko jedro tokratnega tabora Slovencev po svetu pa je bila okrogla miza, ki je pod naslovom »Spoznal sem Slovence po svetu« in moderatorstvom Federica Potočnika ponudila pričevanjske nastope treh tako rekoč poklicnih poznavalcev slovenskih skupnosti zunaj meja matične domovine: zgodovinarja Renata Podbersiča, bibliotekarke Helene Janežič in diplomata Zvoneta Žigona.

Več o poudarkih okrogle mize v tiskani izdaji Družine.

Foto: Bogomir Štefanič

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh