Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Preporod kitajskega Svetega pisma

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 05. 2015 / 09:17
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Preporod kitajskega Svetega pisma

Preporod kitajskega Svetega pisma

Kitajski katoličani po vsem svetu obnavljajo svojo predanost prebiranju Božje besede.

Ob 25. obletnici ustanovitve Združene kitajske katoliške svetopisemske zveze njeni člani po vsem svetu obnavljajo svojo predanost preučevanju Božje besede in molitvi ob Svetem pismu.



Papež Frančišek je podelil svoj apostolski blagoslov zvezi, ki se je v zadnjega četrt stoletja iz »rojstnega mesta« Hong Konga razširila po vseh mandarinsko govorečih občestvih po svetu, kjer opravljajo različne svetopisemske apostolate. Papež je blagoslovil člane zveze, ki so prejeli potrdila z izpostavljenim namenom organizacije: »Tvoja beseda je svetilka mojim nogam, luč moji stezi«.

Cecilia Chui, tajnica zveze, je v pogovoru za ameriško katoliško agencijo CNA povedala, da so srebrni jubilej obhajali 28. aprila, »skupaj s 50. obletnico 'Dei Verbum' in 40. obletnico 'Evangelli Nuntiandi', kar je objavil blaženi papež Pavel VI.«. Ta dva papeška dokumenta govorita o Božji besedi in evangelizaciji.

Ob 25. obletnici obstoja je Združena kitajska katoliška svetopisemska zveza letošnje leto razglasila za Leto svetopisemskega pastoralnega služenja, katerega cilj je »še bolj oživiti Božjo besedo v življenju in poslanstvu Cerkve, z nenehnim uveljavljanjem notranjih smernic cerkvenega nauka v Dei Verbum, Verbum Domini in Evangelii Gaudium«.

V sodelovanju z mednarodno mrežo članov in sodelavcev bo Svetopisemska zveza izvedla številne programe in si prizadevala za širjenje Kristusove ljubezni ob boljšem poznavanju Svetega pisma. Nudila bo predavanja o Božji besedi s pomočjo Lectio Divina in pastoralnih dejavnosti, ki jih Božja beseda navdihuje, spodbujala življenjsko pričevanje z novo evangelizacijo, ter misijonarsko Cerkev, osredotočeno na evangelij odrešenja.

Kot del teh prizadevanj je pripravljenih 165.000 izvodov dnevnih evangeljskih odlomkov za leto 2016, ki jih bodo razdelili kitajskim katoličanom po vsem svetu. Številne pobude bodo izpeljane v Hong Kongu, »rojstnem mestu« Združene kitajske katoliške svetopisemske zveze.

Hongkonška izpostava organizacije gosti delavnice na temo »Odprite Sveto pismo za 73 ur«, v skladu s 73 svetopisemskemi knjigami. Predavanja in pogovore nudijo različne svetopisemske ustanove, prihodnji mesec pa v Hong Kongu pripravljajo tudi mednarodno konferenco o elektronski evangelizaciji.

Na narodni ravni Tajvan v letošnjem letu gosti 12. svetopisemsko srečanje, skupaj s svetopisemskimi akcijami »Sveto pismo za vsakogar« in »Sveto pismo v stotih tednih«. Podobne akcije prirejajo tudi na Makau, po vseh kitajskih občestvih pa spodbujajo družinsko prebiranje Svetega pisma.

Prizadevanja Svetopisemske zveze segajo daleč onkraj meja Kitajske. V Maleziji prirejajo svetopisemski seminar, na katerem bodo razmišljali o skrivnostih rožnega venca. Brunejska svetopisemska zveza si prizadeva, da bi ponedeljek uveljavila kot »dan za branje Svetega pisma« v vseh župnijah po škofiji, s čimer želi spodbuditi posamezna občestva, naj Božjo besedo prebirajo in ob njej molijo vsak teden.

V Singapurju se Katoliška svetopisemska zveza v mandarinskem jeziku osredotoča na Lectio Divina ter prireja predavanja o Stari in Novi zavezi. Podobno ravnajo tudi na Japonskem, kjer vsako nedeljo pred sveto mašo s pomočjo Lectio Divina želijo okrepiti kitajska občestva v Tokiu in Osaki.

Kitajsko katoliško občestvo v avstralskem Sydneyu ustanavlja nove svetopisemske skupine in sodeluje z drugimi skupnostmi v prirejanju svetopisemskih pogovorov. Kitajsko katoliško občestvo v Aucklandu na Novi Zelandiji se loteva podobnih pobud.

Kitajski katoličani v Evropi bodo prav tako sodelovali v pobudah na podlagi Svetega pisma. Občestvo v Italiji bo ustanovilo skupine za branje Svetega pisma, da bi spodbudilo prebiranje Božje besede med laiki, v Nemčiji pa še iščejo možnosti za sodelovanje, predvsem občestvi v Münchnu in Münstru.

Sodelovanje je cilj tudi v Kanadi, kjer pripravljajo celo televizijske prispevke s svetopisemsko tematiko.

Kot je pojasnila Chuieva, je Svetopisemska zveza ob rasti in širitvi dejavnosti v celoti predana svojemu poslanstvu.

Vir: CNA
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh