Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prepoved besede Alah v Maleziji

Objava: 04. 03. 2008 / 07:22
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prepoved besede Alah v Maleziji

Tednik katoliške Cerkve v Maleziji »Herald« je 20. februarja objavil novico, da ta Cerkev v svojih publikacijah, ki jih izdaja v domačem jeziku, (»bahasa malaysia«) ne sme več uporabljati besede Alah za Boga. Glavni urednik tega lista, jezuit p. Lawrence Andrew, je zgrožen nad to prepovedjo, ki je prišla z vlade. Cerkev se je že pritožila pri vrhovnem sodišču v Kuala Lumpurju. Sklicuje se na to, da iz arabščine izvirajoči pojem »Allah« pomeni Boga brez verske opredelitve ter da v arabsko govorečih državah tako kristjani kot muslimani uporabljajo pojem »Alah«. Tudi v umetno ustvarjenem malezijskem deželnem jeziku »bahasa malaysia« je beseda »Allah« vzeta iz arabskega jezika.

P. Andrew je še izjavil, da je s prepovedjo uporabe besede Alah malezijska vlada prekršila ustavno določilo o verski svobodi v državi, v kateri je sicer največ 51 odstotkov prebivalcev muslimanov. Kljub temu so leta 1957 pri razglasitvi neodvisnosti države islam razglasili za državno vero. S tem so nemuslimansko prebivalstvo postavili v »drugo vrsto«.

Redovnik je še povedal, da so malezijski cariniki pred kratkim katoličanki na letališču Kuala Lumpur zasegli 32 Biblij. Imela jih je v prtljagi. Povedali so ji, da mora po novih predpisih vse verske spise »odobriti« islamski ordinariat.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh