Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pretresljiva pričevanja žrtev zlorab v Vatikanu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 02. 2019 / 08:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2019 / 10:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pretresljiva pričevanja žrtev zlorab v Vatikanu

Pet žrtev spolnih zlorab je škofom in redovnim predstojnikom poročalo o svojem trpljenju.

Ob včerajšnjem odprtju srečanja o zaščiti mladoletnih v Vatikanu so uvodnim besedam papeža Frančiška sledila pričevanja žrtev zlorab iz Evrope, Afrike, Azije ter Severne in Južne Amerike. Štirje moški in ženska so preko video posnetkov okoli 190 udeležencem srečanja v vatikanski sinodalni dvorani poročali o svojem trpljenju in obenem izrazili svoja pričakovanja od Cerkve. Vatikan je po koncu zasedanja objavil zapis njihovih izjav, drugih podatkov o žrtvah pa na njihovo željo niso razkrili.

Kot posebej boleče in travmatično – poleg same zlorabe – so vse žrtve izpostavile dejstvo, da jim škofje in redovni predstojniki niso verjeli. »Prva stvar, ki so jo naredili, je bila, da so me obravnavali kot lažnivca. Obrnili so mi hrbet in mene ter druge žrtve obtožili, da smo sovražniki Cerkve,« je bil kritičen moški iz Latinske Amerike. Obenem je posvaril pred »lažnim ali izsiljenim odpuščanjem« in odgovorne v Cerkvi spodbudil, naj sodelujejo z državnim pravosodjem.

O tem, kako je spolna zloraba uničila njuno življenje in odnose do drugih ljudi, sta poročala predstavnika Severne Amerike in Azije. Oba sta škofe in redovne predstojnike pozvala, naj si odločneje prizadevajo v boju proti spolnim zlorabam, ne pa, da takšna dejanja »pometejo pod preprogo«. »Od škofov zahtevam, da opravijo svojo domačo nalogo, kajti tu je skrita ena izmed časovnih bomb v azijski Cerkvi,« je pojasnil mladi Azijec in izrecno zahteval kazni za posiljevalce.

Ženska iz Afrike je opisovala, kako jo je od petnajstega leta naprej kar trinajst let vedno znova posiljeval domači duhovnik. Ker ni uporabljal kondomov ali druge kontracepcije, je kar trikrat zanosila, duhovnik pa jo je vsakokrat prisilil, da je opravila splav. Braniti se ni mogla, ker je bila od njega materialno odvisna, če se je kdaj uprla, pa je bila deležna še udarcev.

O neodzivnosti svojega škofa pa je poročal redovnik iz Vzhodne Evrope, ki je šele kot odrasel človek lahko spregovoril o tem, kako ga je v mladosti zlorabljal duhovnik. Na njegovo pripoved se je odzval šele nuncij, ki mu je verjel, škof pa ga pozneje ostro napadel.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh