Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanu se je začelo srečanje o zaščiti mladoletnih v Cerkvi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 02. 2019 / 09:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.02.2019 / 09:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Vatikanu se je začelo srečanje o zaščiti mladoletnih v Cerkvi

Kardinala Tagle in Gómez ter nadškof Scicluna danes o odgovornosti.

V Vatikanu se je danes začelo srečanje o zaščiti mladoletnih v Cerkvi. Zbrane udeležence je najprej pozdravil papež Frančišek, nato pa bodo svoja predavanja o odgovornosti predstavili kardinala Luis Antonio Tagle in Rubén Salazar Gómez ter nadškof Charles Scicluna.

Srečanja se udeležujejo patriarhi, kardinali, nadškofje, škofje in redovni predstojniki, med njimi je tudi ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore, predsednik Slovenske škofovske konference. Papež Frančišek in drugi udeleženci so se v novi sinodalni dvorani zbrali ob 9. uri in srečanje začeli z molitvijo, ogledali pa so si tudi video posnetek s pričevanji žrtev zlorab.

Po papeževih uvodnih besedah bo sledil prvi od treh današnjih govorov, ki ga bo predstavil kardinal Luis Antonio Tagle. Govoril bo o zdravljenju ran, kar mora biti pastirjeva temeljna naloga. Danes bosta zbrane v sinodalni dvorani nagovorila še nadškof Charles Scicluna, ki bo govoril o Cerkvi kot poljski bolnišnici, in kardinal Rubén Salazar Gómez, ki bo predaval o soočanju s konflikti v času krize, s katero se trenutno sooča Cerkev. Za udeležence srečanja je predvideno tudi delo po skupinah. Prvi dan srečanja je tematsko namenjen vprašanju odgovornosti škofov.

»Moramo biti konkretni!«

Papež je v nagovoru ob začetku srečanja Katoliško cerkev pozval h konkretnim ukrepom v boju proti spolnim zlorabam. »Sveto Božje ljudstvo nas opazuje in od nas pričakuje ne le preprostih obsodb, temveč konkretne in učinkovite ukrepe. Moramo biti konkretni!« je dejal zbranim udeležencem. Na tej poti pa so po njegovem mnenju nujno potrebni vera, svoboda govora, pogum, jasnost in ustvarjalnost.

Frančišek je opozoril, da je treba tudi prisluhniti »kriku najmanjših po pravičnosti«. Božjo Mater je prosil za »razsvetljenje pri iskanju poti, kako ozdraviti težke rane, ki jih je povzročil škandal zlorabe mladoletnih tako pri otrocih kot pri odraslih«. »Pastoralna in cerkvena odgovornost« obvezuje vse udeležence srečanja, da se skupaj iskreno in temeljito pogovorijo o tem, »kako se lotiti tega zla, ki muči Cerkev in človeštvo,« je v pozdravnem nagovoru zatrdil sveti oče. Za izhodišče razprav bodo zbranim služila merila škofovskih konferenc in različnih komisij, vendar, je poudaril papež, »to ne sme omejiti ustvarjalnosti, ki je na tem srečanju nujno potrebna«.

Vir: Radio Vatikan / Kathpress
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh