Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pri Jeruzalemu odkrili 10.000 let staro najdbo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 11. 2013 / 10:47
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pri Jeruzalemu odkrili 10.000 let staro najdbo

Pri Jeruzalemu odkrili 10.000 let staro najdbo

Kraj izkopavanj, Eštaol, je večkrat omenjen v Stari zavezi.

Pristojne izraelske oblasti so v kraju Eštaol pri Jeruzalemu izkopale ostanke naselbine iz 8. do 4. tisočletja pred Kristusom. Izkopavanja izvajajo zaradi širitve avtoceste, so včeraj sporočili v Jeruzalemu. Med najdbami so tudi ostanki okoli 10.000 let stare hiše in stavba z žrtvenim kamnom iz 6. tisočletja pred Kristusom. Po navedbah izvedencev naj bi slednje nakazovalo na tempelj.

Svetopisemski kraj Eštaol, ki leži 15 km zahodno od Jeruzalema, je v Stari zavezi večkrat omenjen. Z njim povezujejo več krajev v bližini današnjega naselja Eštaol. Prosto postavljene stavbe iz obdobja naseljevanja človeka po navedbah vodje izkopavanj Amirja Golanija kažejo na raznolike gradbene in obnovitvene faze in so zaradi tega izjemno pomembne. Poleg tega so arheologi našli še več redkih kosov orodja iz kremena in apnenca.

Izkopani ostanki stavbe iz bakrene dobe, torej iz druge polovice 5. tisočletja pr. Kr., pa so po navedbah raziskovalcev posebej dragoceni, saj 130 cm visoki in več sto kilogramov težki stebri kažejo, da so arheologi odkrili ostanke starodavnega templja.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh