Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pri Karakalovih termah ne bo dišalo po hitri hrani

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 03. 01. 2022 / 06:16
Oznake: Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.01.2022 / 06:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pri Karakalovih termah ne bo dišalo po hitri hrani
McDonald'sovega logotipa pri Karakalovih termah ne bo. FOTO: The Art Newspaper

Pri Karakalovih termah ne bo dišalo po hitri hrani

Priljubljena veriga s hitro prehrano McDonald's ima prodajna mesta po vseh kotičkih sveta, od kalifornijskega San Bernardina, kjer je bila ustanovljena, do Astane v Kazahstanu. Obstaja pa kraj, kjer McDonald's, kljub prizadevanjem, prevzemnega mesta ne bo imel: Karakalove terme, znamenite antične »toplice« v Rimu.

Državni svet v Rimu je namreč 28. decembra uradno zavrnil McDonald'sove načrte o restavraciji s parkiriščem na 10.000 kvadratnih metrih na starodavnem mestu, ki naj bi stala 1,3 milijona evrov. Že nižje sodišče je prehranskemu gigantu prižgalo rdečo luč, a se je svetovna veriga restavracij na to odločitev pritožila. Ker pa so Karakalove terme na seznamu Unescove svetovne dediščine, je za gradnjo potrebno posebno dovoljenje.

Nujnost varovanja kulturne dediščine

Državni svet v Rimu, ki je najvišja in zadnja inštanca v upravnih zadevah, je zato v utemeljitvi pojasnil, da je pritožbo podjetja zavrnil »zlasti zaradi nujnosti zaščite in varovanja kulturne dediščine«. McDonald's bi sicer po načrtih prevzemno točko zgradil na zasebni lokaciji v bližini kopališča, kjer je bil prej vrtec.

Projekt že začet, a tudi ustavljen

Pravzaprav je podjetje že začelo graditi prevzemno mesto – oziroma dovoz nanj – pri zgodovinskem kopališču, saj je pridobilo pozitivno mnenje ministrstva za kulturo in mestnega sveta. Kljub temu so projekt leta 2019 ustavili po posredovanju tedanje rimske županje Virginie Raggi, saj je bil odpor javnosti in medijev vse glasnejši, tudi ministrstvo si je naknadno premislilo.

Karakalove terme so tudi na Unescovem seznamu svetovne dediščine. FOTO: Wanted In Rome

Na Unescovem seznamu

Karakalove terme so rimska znamenitost, stara okrog 1800 let in poimenovana po takratnem cesarju Karakali, ki je Rimu vladal med letoma 197 in 217. Terme v osrčju mesta, druge največje starodavne v italijanski metropoli, so zelo priljubljena turistična točka, leta 1980 pa so bile dodane na Unescov seznam svetovne dediščine.

Napeti odnosi med podjetjem in Rimom

Odnosi med McDonald'som in Rimom so že dlje časa napeti. Ko so leta 1986 ob Španskih stopnicah postavili prvo prodajno mesto verige v Italiji, so izbruhnili protesti, ki pa nadaljnjega širjenja tvrdke po državi niso zaustavili. Novo razburjenje je leta 2007 povzročilo odprtje McDonald'sove dvonadstropne podružnice s teraso le 300 metrov od znamenitega vodnjaka Trevi.

»Ne« McDonald'su tudi v Firencah

Prav tako je prehranski velikan na odpor naletel leta 2016 v Firencah, gradnjo restavracije na trgu Piazza del Duomo je ustavil župan Dario Nardella, ki ni »želel verige hitre prehrane v rojstnem mestu italijanske renesanse«. Do leta 2025 sicer namerava podjetje – po besedah novega izvršnega direktorja skupine McDonald's v Italiji Daria Baronija – odpreti 200 novih restavracij po vsej državi.

Zagovor podjetja

Po odločbi državnega sveta imajo vladni organi tudi v prihodnje pravico blokirati razvojne projekte na ali v bližini drugih pomembnih območij kulturne dediščine. McDonald's, ki se zagovarja, da je kot vselej spoštoval vse državne, regionalne in lokalne zakone in predpise, ima trenutno v Italiji že več kot 600 prodajnih mest – od tega 54 zgolj v Rimu – in vidi državo kot »enega od trgov z največjim potencialov v svetovnem merilu.«

Kupi v trgovini

Hči Rima
Proza
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh