Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pri Prevčevih spet veselo: Domen po petih letih ponovno zmagal!

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 02. 2024 / 07:56
Oznake: Šport
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.02.2024 / 08:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pri Prevčevih spet veselo: Domen po petih letih ponovno zmagal!
Domen Prevc se je po skoraj petih letih vrnil na vrh zmagovalnega odra. FOTO: TW Skijumping.pl

Pri Prevčevih spet veselo: Domen po petih letih ponovno zmagal!

Slovenski smučarski skakalec Domen Prevc se je po skoraj petih letih vrnil na najvišjo stopničko na tekmah svetovnega pokala. Danes je s konkurenco opravil v japonskem Saporu, vodil je že po prvi seriji.

Tako je vpisal že 115. slovensko zmago v svetovnem pokalu in 80. posamično, sam pa se je na vrh stopničk povzpel osmič, od tega šestič v posamični konkurenci, prvič po poletih v Vikersundu marca 2019. Med Slovenci je po številu posamičnih zmag (23) krepko v vodstvu njegov najstarejši brat Peter, Domen Prevc pa se je na petem mestu večne lestvice izenačil z Anžetom Laniškom.

Vodil že po prvi seriji

V soboto se 24-letnemu »orlu« iz Selške doline ni izšlo povsem po načrtih, saj je doskočil na 19. mesto, danes pa je že v kvalifikacijah s tretjim dosežkom nakazal, da utegne biti njegov dan. Po prvi seriji je bil vodilni z manj kot točko naskoka pred Norvežanom Kristofferjem Eriksenom Sundalom, v finalu je mednju vskočil še domači as Rjoju Kobajaši, ki je za Domnom naposled zaostal za 3,8 točke.

Rad se vrača v Saporo

»Končno se mi je posrečilo po zelo dolgih letih. Naredil sem dva odlična skoka. Zelo rad imam napravo v Saporu, izjemno mi ustreza, vselej se rad vračam sem. Danes sem imel že v kvalifikacijah dober občutek,« je spletna RTV Slovenija navedla besede zmagovalca, ki je v finalu prepričal tudi sodnike, štirje od petih so mu namreč namenili oceno 19,5.

Še dva Slovenca med 10

Tik pod zmagovalnim odrom je končal Avstrijec Stefan Kraft, še vedno močno vodilni v razvrstitvi svetovnega pokala. Danes sta v deseterico doskočila še Peter Prevc in Lovro Kos na 8. in 9. mestu, obema je po prvi seriji kazalo še bolje, bila sta sedmi in peti. Žak Mogel je bil na 40. mestu prekratek za finale, Timija Zajca pa so v prvi seriji diskvalificirali.

Vrnitev v Evropo

Smučarski skakalci se po krajšem izletu izven Evrope – pred Saporom so se merili še v ameriškem Lake Placidu – prihodnji konec tedna vračajo na staro celino, kjer jih v nemškem Oberstdorfu čakajo dve posamični in ena ekipna preizkušnja v poletih. Skakalke, ki ta vikend niso tekmovale v romunskem Rasnovu, pa se selijo v avstrijski Hinzenbach na dve posamični tekmi.

Domnovo življenjsko vodilo

Domen je pred leti v pogovoru za revijo Najst razkril tudi njegovo vodilo v življenju: »Pogledam 'en dan' nazaj in današnji dan, vse skupaj primerjam in sem zadovoljen, da sem napredoval, sem boljši človek, hkrati pa sem bil srečen in užival. Pri 70 letih bi rad pogledal nazaj in si rekel: 'Vse to sem dosegel v življenju', obenem pa bi bil rad s seboj pomirjen.«

Nikogar ne obsoja

Kot je še povedal v tem intervjuju, nikogar ne obsoja, globoko v sebi ljudi vselej opravičuje in si skuša razložiti, zakaj je nekdo tak, kakršen je, in ko si to razloži, ga njegova negativna lastnost ne moti več. »Takšnega, kot človek je, moraš sprejeti. Kaj pri ljudeh najbolj cenim? Da si upajo odkrito povedati, kaj si mislijo o meni. Sebe zelo rad izboljšujem in s kritiko me tako pomagajo usmeriti na pravo pot.«

Nalaganje
Nazaj na vrh