Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Peter Prevc bo po Planici pomahal v slovo

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 02. 2024 / 09:45
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.02.2024 / 10:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Peter Prevc bo po Planici pomahal v slovo
Peter Prevc počasi maha smučarskim skokom v slovo. FOTO: FB Peter Prevc

Peter Prevc bo po Planici pomahal v slovo

Leto dni po tem, ko je skakalne smuči v kot zagnal Cene Prevc in se raje posvetil gostinstvu, je svoje slovo od tekmovališč po zares vrhunski in bogati karieri danes napovedal tudi najstarejši iz najbolj skakalne družine na svetu, Peter Prevc.

V slovo bo smučarskim skakalnicam pomahal po koncu te sezone, v kateri se je v zvezdniško orbito izstrelila še četrta od Prevčevih, 18-letna Nika, ki se je v tej zimi razveselila že šestih posamičnih zmag, konec januarja tudi pred domačim avditorijem na Ljubnem.

Med mnogimi lovorikami tudi zlata olimpijska

Njen najstarejši brat, 31-letni Peter Prevc, je v športni karieri dosegel domala vse, kar je bilo na razpolago. Ima štiri olimpijske kolajne, od tega eno zlato (z mešane ekipne tekme v Pekingu 2022), tri odličja s svetovnih prvenstev (leta 2013 v Predazzu je postal svetovni podprvak) in tri naslove svetovnega prvaka v poletih, tudi posamičnega s Kulma 2016.

Sedem zmag v Planici

Ima tudi kar 35 zmag v svetovnem pokalu, od tega 23 posamičnih, zadnjo je vpisal pred skoraj štirimi leti v Lillehammerju, zadnjo ekipno pa na predlanskih poletih v Planici. Pred domačimi navijači pod Poncami se je veselil kar sedmih zmag.

Sanjska sezona 2015/16

Da veliko obeta, je najavil že na mladinskem SP leta 2010 v Hinterzartnu z dvema kolajnama: srebrno posamično in bronasto ekipno. V sezoni 2015/16, ki jo je končal s kar 15 zmagami v svetovnem pokalu, je osvojil veliki kristalni globus in novoletno turnejo, trikrat zapored je bil najboljši tudi v sezoni poletov.

Prvi dosegel 250 metrov

Po Jožetu Šlibarju je 14. februarja 2015 kot drugi slovenski skakalec postavil nov svetovni rekord s poletom, dolgim natanko 250 metrov, in tako postal tudi prvi letalec v zgodovini, ki je dosegel to magično mejo.

Enako kot lani Cene

Enako kot lani njegov mlajši brat Cene bo tudi Peter tekmovalno kariero končal na finalu sezone v Planici, dotlej pa bo – z izjemo Lake Placida ta konec tedna – še nemoteno tekmoval v svetovnem pokalu, v katerem trenutno zaseda 13. mesto.

Papežu podaril potico

Malo preden se je Peter srečal s papežem Frančiškom in mu podaril potico, je spregovoril tudi za revijo Najst, med drugim je odgovarjal tudi na vprašanje »Je družina Prevc zahajala v cerkev in kako se spominjate teh dni?«

Dobro se z dobrim vrača

Odvrnil je: »Vsi smo hodili v cerkev, ampak ne razumem, zakaj govoriva v preteklosti. Saj to ni zaključena zgodba. K maši hodimo v Župnijo Selca, kjer je župnik Damjan Prošt. Kaj sem od tega odnesel? Nič tako drastičnega. Nekaj, kar bi se morali ljudje učiti vse življenje: biti dober do drugega oziroma da se dobro z dobrim vrača.«

Mož Mini in oče dvema sinovoma

Zasebno je Peter Prevc mož in oče. Z ženo Mino imata namreč dva sinova, Ludvika, ki bo junija dopolnil šest let, in Oskarja, rojenega novembra 2021. Družina sicer zasebne trenutke skrbno čuva pred očmi javnosti.

Zlati red za zasluge

Večkrat so ga športni novinarji izbrali za slovenskega športnika leta, prejšnji predsednik Borut Pahor pa mu je leta 2016 izročil zlati red za zasluge Republike Slovenije za izjemne športne dosežke, prispevek k uveljavljanju Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih mladim.

Petru Prevcu hvala za vse, kar je dal športni Sloveniji, in uspešno tudi v novih življenjskih poglavjih!

Nalaganje
Nazaj na vrh