Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najpogostejše napake pri pripravi krofov

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 26. 02. 2022 / 08:13
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 16.02.2023 / 13:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Najpogostejše napake pri pripravi krofov
V dneh pred pustom že diši po krofih. FOTO: Tatjana Splichal

Najpogostejše napake pri pripravi krofov

Rosana Jug Povhe prihaja iz Krškega. Je gospodinja, ki zelo rada kuha in jo mnogi poznajo po tem, da speče odlične krofe. Nekateri mediji jo imenujejo kar 'kraljica krofov'. 23 let je bila zaposlena v računovodstvu. Kot tehnološki višek je ostala doma, zato sta se z možem dogovorila, da bosta skrbela za dom in takrat še dva šoloobvezna otroka. Rosanin izgubljeni dohodek sta nadomestila s pridelavo grozdja in vina, kar počneta še danes. Skozi leta pa je postala tudi prava mojstrica peke krofov.

Kmalu zatem, ko je ostala doma, je zbolela za ribjo tuberkulozo, ki ji je pustila posledice na srcu, pojavile pa so se tudi težave s koleni zaradi prevelikih obremenitev v mladosti, ko se je veliko ukvarjala s športom. »Tako me zdaj čaka menjava obeh. Ni pa vse slabo in še vedno najdem veliko veselja v nabiranju gob, kar je moja velika strast. Ogromno mi pomeni čas, ki ga preživim z vnukinjo, pa tudi druženje s Facebook prijatelji v zelo prijetni kuharski skupini, kjer si damo duška s kuhanjem, humorjem in medsebojno pomočjo pri vseh življenjskih temah.« Vsak dan je tako prekratek in vsako leto hitreje mine, pojasnjuje Rosana. 

Najprej peka slaščic, pozneje so jo pritegnili lonci

Rosana je s peko začela že v osnovni šoli. Prav uživala je pri urah gospodinjstva, se spominja. 

Zelo zanimivo se ji je zdelo doma pokazati, kaj zna, čeprav je peka slaščic ni nikoli prevzela do te mere, da bi ustvarjala presežke, saj veliko raje kuha. »Pri tem mi je bila knjiga mojstra Ivana Ivačiča kot Sveto pismo. Na vseh drugih kuharskih knjigah se je počasi nabiral prah, knjigo znanega mojstra pa sem morala znova kupiti, ker je prva dobesedno razpadla. Seveda sem dovzetna tudi za sodobno kuhinjo, ki jo prakticirajo otroci. Z užitkom pojem vse, kar skuhajo, hči pa je prava mojstrica v pripravi slaščic, tako da se meni res ni treba ukvarjati z njimi.«

Dobila je vzdevek »kraljica krofov«  

Tudi ko je v trgovini, jo obkrožijo ljudje, saj želijo z njo deliti svoje izkušnje. »Hči mi je v šali že dejala, da ne gre več z mano v trgovino. Sicer sem se že navadila, da vsako leto kmalu v januarju ljudje začnejo na novo deliti videovsebine in vse članke v povezavi z mano.« V tem času tudi prek družbenih omrežij dobiva veliko vprašanj glede peke krofov. »V tem času nisem nič podobna kraljici in velikokrat bi najraje za kak mesec poniknila, ker se človek z leti naveliča odgovarjati na ena in ista vprašanja. Pri vsem tem ni nič kraljevskega. Da ne bo pomote, vsem sem hvaležna za izkazano podporo in zaupanje ter za vse poslane fotografije res čudovito izdelanih krofov,« pravi naša sogovornica in dodaja, da jo naziv »kraljica krofov« vedno nasmeji, vendar ji je zaradi tega tudi neprijetno. 

FOTO: Rosana Jug Povhe

Priprava krofov eno najtežjih opravil v kuhinji

Spominja se, kako je mama doma grela prostor, kako ni smelo biti prepiha. S tem se je ukvarjalo cel dan. Dokaj pozno jo je zamikalo, da bi se peke lotila tudi sama. »Potem pa sem na Facebooku videla prekrasne krofe gospe Vanje Rogina in jo takoj prosila za recept, ki mi ga je prijazno posredovala. Postopek in recept sta tako enostavna, da sem se takoj lotila priprave krofov in že prvič so uspeli »v nulo«. Recept sem potem malo priredila, a v bistvu so si vsi recepti več ali manj podobni.« Prvo leto jih je cvrla kar 20-krat. Zdaj jih manj pogosto, se jih pa večkrat loti skozi leto.

Sestavine, ki jih Rosana Jug Povhe uporablja pri peki krofov: 0,5 kg gladke moke, 0,5 kg ostre moke, 10 dag sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 9 rumenjakov, 4,5 dcl mleka, 14 dag olja, 1 dag soli, 10 dag kvasa, 2 žlici ruma in 2 kapljici vaniljeve arome.

FOTO: Rosana Jug Povhe

Najpogostejše napake?

Najpogostejša napaka pri pripravi je po mnenju mojstrice peke krofov neustavljiva želja gospodinj, da bi delale nekoliko po svoje in mimo recepta, pa naj bo to v zvezi z moko, številom rumenjakov, količino kvasa in podobno. »Ne razumem, zakaj bi spreminjali recept, če je nekdo pokazal in dokazal, da je edino tako kot je, resnično dobro. Vse kar je mimo recepta ima lahko posledice, s katerimi nihče ne bo zadovoljen. Pri krofih se je po njenih besedah treba natančno držati recepta, če želimo dober rezultat. »Konec koncev niti ni tako poceni, da bi eksperimentirali,« pravi. 

Druga najpogostejša napaka je, da so kroglice premalo ali preveč vzhajane. »Če so premalo, bodo krofi sicer gladki, ne bodo pa imeli venčka ali pa bo ta zelo tanek. Če so preveč, pa bodo med peko padli skupaj in postali nagubani. Največkrat je problem tudi temperatura olja.« Ob tem odsvetuje posode z dvojnim dnom, saj se v njih razvije zelo visoka temperatura, ki jo je težko nadzorovati. »Vemo tudi, da so indukcijske plošče zelo različne in vsaka gospodinja mora pri sebi »naštudirati«, na kateri stopnji bo cvrla. Enako velja za plin, keramične plošče in navadne električne plošče.« 

Video obkrožil Slovenijo in Evropo

Vse se je začelo s pogovorom s prijateljicami v skupini na Facebooku. Beseda je tekla o tem, kako težko je pripraviti krofe in strahu glede njihove priprave. Zato se je Rosana odločila, da jim to najlažje predstavi prek videa. Najprej ga je delila v skupini, a ker je ta zaprtega tipa, ga je na prošnjo članov delila tudi na svojem profilu. »Potem pa je dobesedno eksplodiralo. Video se je širil kot virus, s tem pa tudi nešteto vprašanj, na katera sem odgovarjala podnevi in ponoči. To me je zelo obremenilo, zdržati sem morala vse lepo in tudi tisto manj lepo. Za vzdržljivost bi si lahko podarila medaljo. Hvala Bogu je bilo tistega lepega več, tako da lahko neprijetne stvari zlahka vržem čez ramo,« se spominja. Njen video se je razširil po vsej Sloveniji in po skoraj vseh evropskih državah. Rosani je tako uspelo približati cvrtje krofov ogromni množici. 

FOTO: Rosana Jug Povhe

Rosana je v svojem življenju spekla ogromno krofov. Ker je čas priprave kratek, to z lahkoto opravi sama. »Celo s pripravo navadnih buhtlov je več dela, za kar porabim več časa. Uživam, ko gledam, če gre vse po načrtu. Pri vsaki peki imam pred očmi slike prekrasnih krofov, ki so jih spekle gospodinje po receptu z mojega videa in ki so bili še lepši od mojih. To je posebno zadovoljstvo, ki ga težko opišem.« 

Ste poskusili trojanske krofe? 

»Le kdo jih ni. Včasih so bili to krofi, za katere si si želel, da bi ti jih kdo prinesel, ker so Trojane le malo bolj oddaljene in nisi imel ravno velikokrat možnosti, da bi jih dobil. Kot otrok sem imela po njih tako veliko željo in prav tako velike oči, kot so veliki trojanski krofi. Pri količini, ki jo spečejo, nujno trpi tudi kakovost ali pa se je pri meni okus skozi leta spremenil,« se sprašuje in priznava, da jim upravičeno pripadata sloves in priznanje. 

Še končni nasvet … 

Najpomembnejši nasvet je po njenem mnenju, da je treba uporabiti najboljše sestavine. »Pri sestavinah za krofe nikakor ne varčujte in kupujte samo najbolj kakovostne. Imejte v mislih, da želite pripraviti res dobre krofe in ne neke približke. Skrbno se držite recepta in navodil. Imejte v mislih, da ga je nekdo že davno pred vami dodelal do popolnosti, preden ga je dal naprej. Še enkrat poudarjam - pri krofih ni eksperimentiranja, če hočete odličen rezultat.« 

FOTO: Rosana Jug Povhe

Vsem, ki se bodo letos lotili peke krofov, polaga na srce, naj premagajo strah in ne obupajo, če jim prvič ne uspe. »Z vsako peko se bodo nekaj naučili. Nekaj z očmi, nekaj na otip. Na koncu se bodo začetniškim napakam lahko samo sladko nasmejali in uživali v vrhunskih izdelkih,« zaključuje Rosana.  


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh