Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Olimpijske igre so se pričele

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 23. 07. 2021 / 13:37
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2021 / 18:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Olimpijske igre so se pričele
Veličastna otvoritev se je odvijala pred skoraj praznimi tribunami. FOTO: Twitter stran #Tokyo2020

Olimpijske igre so se pričele

Japonski Cesar Naruhito je uradno odprl poletne olimpijske igre v Tokiu.

Ob 16:14 po slovenskem času je japonski cesar Naruhito olimpijske igre, ki so bile zaradi pandemije prestavljene za eno leto, tudi uradno odprl. Veličastna otvoritev se je odvijala pred skorajda praznimi tribunami, ki bi sicer na svoje sedeže lahko sprejele kar 68.000 gledalcev.

Slovenska zastava in slovenska ekipa ob izhodu na prizorišče. FOTO: Twitter stran Team Slovenia

Japonski cesar Naruhito, tudi častni predsednik organizacijskega odbora olimpijskih in paraolimpijskih iger je na prizorišče stopil s predsednikom Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomasom Bachom.

Kot predsedujoča svetu ministrov EU za šport se je slovesnosti udeležila tudi slovenska ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Na slovesni otvoritvi je sodelovalo 21 slovenskih športnikov in 6 spremljevalcev, medtem ko jih bo na OI sodelovalo skupno 54. Slovenska ekipa se je predstavila 92. po vrsti, slovensko zastavo sta nosila kajakašica Eva Terčelj in namiznoteniški igralec Bojan Tokić, poroča STA.

Prihod naših športnikov pred Olimpijski stadion, kjer poteka otvoritev. FOTO: Twitter Team Slovenia

Po predstavitvi vseh športnih delegacij je skupaj s Thomasom Bachom zbrane nagovorila predsednica tokijskega organizacijska odbora olimpijskih in paraolimpijskih iger Seiko Hashimoto in zagotovila, da bodo igre naredili velike in obenem pozvala k miru, s katerim so se navsezadnje vsake olimpijske igre začele, poroča STA: "Mir je pomembna splošna vrednota, ki jo moramo vsi spoštovati," je dejala. 

Thomas Bach in Seiko Hashimoto sta v nagovorih poudarila osnovna sporočila olimpijskih iger - mir in solidarnost. FOTO: Twitter stran #Tokyo2020

Bach je izpostavil pomen solidarnosti, ki pomeni moč, deljenje in skrb. Brez nje ne moremo biti hitrejši, višji, močnejši, zato je Mok je to leto prvič po začetku sodobnih olimpijskih iger njihov slogan dopolnil in ta se odslej glasi Hitreje, višje, močneje, skupaj.

Po cesarjevi razglasitvi so dvignili zastavo, olimpijski ogenj je prižgala japonska teniška igralka Naomi Osaka in igre 32. olimpijade v Tokiu 2020 so se uradno začele.

Žiga Ravnikar že nastopil

Že pred otvoritvijo olimpijskih iger je v kvalifikacijah lokostrelstva nastopil prvi slovenski športnik Žiga Ravnikar in dosegel 41. izid, s katerim bo nadaljeval v odločilnih bojih.

Okužbe ne počivajo

Okužbe s koronavirusom tudi na današnji ne počivajo. Organizatorji so na dan otvoritve odkrili 19 novih primerov okužb z novim koronavirusom, njihovo skupno število se je, odkar so 1. julija pričeli s štetjem, povečalo na 106. Med njimi so po besedah organizacijskega odbora tudi trije športniki, ki sicer ne prihajajo z Japonske, poroča spletni portal RTV Slovenija. 

Pogled na veličastno prizorišče slavnostne otvoritve. FOTO: Twitter stran #Tokyo2020

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh