Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pričelo se je odštevanje do 200-letnice »Svete noči«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 12. 2013 / 07:37
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pričelo se je odštevanje do 200-letnice »Svete noči«

Pričelo se je odštevanje do 200-letnice »Svete noči«

Izvoljeno novo predsedstvo Združenja »Sveta noč«; Evropska zveza pesmi ni dodelila oznake evropske kulturne dediščine.

Odštevanje do 200-letnice nastanka pesmi »Sveta noč blažena noč« leta 2018 se je že pričelo: Združenje »Sveta noč« je na svoji zadnji generalni skupščini v Wagrainu pri Salzburgu s predstavitvijo novo izvoljenega predsedstva javnost obvestilo tudi o intenzivnih pripravah, ki jih načrtujejo ob visokem jubileju ene najbolj priljubljenih božičnih pesmi na svetu. Poleg treh krajev, ki jih tradicionalno povezujejo z nastankom pesmi besedilopisca Franza Gruberja in skladatelja Josepha Mohra - Mariapfarr, Lamprechtshausen-Arnsdorf in Oberndorf pri Salzburgu – naj bi v raziskovanje, posredovanje in širjenje znamenite pesmi pritegnili tudi druge kraje okoli Salzburga, v Zgornji Avstriji, na Bavarskem in Tirolskem, kot je pojasnil znova izvoljeni predsednik združenja Michael Neureiter.




Med prednostnimi nalogami Neureiter navaja pripravo digitalnega projekta »Spletni muzej Sveta noč«, s pomočjo katerega naj bi bili na svetovnem spletu dostopni eksponati z različnih spominskih krajev božične pesmi, okrepljeno medsebojno sodelovanje vseh udeleženih, pripravo knjižnega projekta in sodelovanje pri pripravi mednarodne razstave o zgodovini nastanka »Svete noči« leta 2018. Po Neureiterjevih besedah si bodo še naprej prizadevali za sprejem znamenite božične pesmi na UNESCO-v narodni seznam nesnovne kulturne dediščine.

Pečat evropske kulturne dediščine »Sveti noči« ni bil dodeljen, saj po mnenju žirije Evropske zveze »pesem, njena zgodovina in kraji nastanka niso izrecno vezani na Evropo in evropsko zgodovino«.





Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine / splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh