Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pričenja se drugi proces v aferi Vatileaks

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 05. 11. 2012 / 09:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pričenja se drugi proces v aferi Vatileaks

Danes se pred sodiščem prične zagovor računalniškega tehnika v vatikanskem državnem tajništvu Claudia Sciarpellettija.

V Vatikanu se danes pričenja drugi proces v aferi Vatileaks: pred sodiščem se mora zaradi sodelovanja pri kraji zagovarjati tudi Claudio Sciarpelletti, računalniški tehnik v vatikanskem državnem tajništvu. Italijan je obdolžen, da je nekdanjemu papeževemu majordomu Paolu Gabrieleju pomagal pri kraji zaupnih dokumentov, za kar mu grozi zaporna kazen do enega leta.

Vatikanska žandarmerija je v Sciarpellettijevi pisalni mizi našla kuverto z napisom ‘P. Gabriele osebno’. V kuverti so bili dokumenti in pismo, usmerjeno proti poveljniku vatikanske žandarmerije, Domenicu Gianiju, z naslovom ‘Napoleon v Vatikanu’.

Paolo Gabriele je bil 6. oktobra letos zaradi velike kraje pred vatikanskim sodiščem obsojen na osemnajst mesecev zaporne kazni, poravnati pa bo moral tudi stroške procesa v višini tisoč evrov. Papežev majordom je v teden dni trajajočem procesu priznal, da je ukradel zaupne papeževe dokumente, jih kopiral in kopije izročil nekemu italijanskemu časnikarju. Ta je dokumente objavil v knjigi. Sodnik je prišel do zaključka, da je Gabriele deloval sam.

Kot priči v procesu proti Sciarpellettiju sta na sodišče med drugim povabljena poveljnik vatikanske žandarmerije in major švicarske garde, William Kloter.

Vatikansko sodišče je ugodilo prošnji obrambe, da Sciarpellettijev proces obravnavajo ločeno od procesa proti Gabrieleju. Poizvedovanja so pokazala, da dokumenti v kuverti, najdeni v delovni mizi Sciarpellettija, niso bili zaupne narave.

Uslužbenec na vatikanskem državnem tajništvu je v prvih zaslišanjih po aretaciji dajal nasprotujoče si izjave glede svojega odnosa do Gabrieleja. Sprva je govoril zgolj o ‘delovnem razmerju’, kasneje pa je priznal, da je bil z njim v stiku tudi zasebno.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh