Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pričevalec Jurij Souček »in odpujsala sta domov«

Jože Možina
Za vas piše:
Jože Možina
Objava: 07. 09. 2021 / 12:38
Oznake: Družba, Kultura
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2021 / 12:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pričevalec Jurij Souček »in odpujsala sta domov«
Jurij Souček bo gost nocojšnje oddaje Pričevalci, v kateri bo nastopila tudi njegova žena Milena Morača. FOTO: TV Slovenija

Pričevalec Jurij Souček »in odpujsala sta domov«

»In odpujsala sta domov.« Stavek, ki so ga generacije otrok neštetokrat slišale ob ogledu znamenitih risank Pipi in Melkijad, ki jih je, kot številne druge, ubesedil znameniti igralec, sedaj 92-letni Jurij Souček, ki bo začel septembrskih niz novih oddaj Pričevalci. Na sporedu bo nocoj, v torek, 7. septembra 2021, ob 23.05 na TV Slovenija 1.

Živa legenda slovenskega gledališkega odra ter radijskih in televizijskih valov, nepozabni Jurij Souček, tudi v Pričevalcih ne bo nikogar pustil ravnodušnega, saj pri dobrih 90 letih nastopa in govori z takšno energijo in hudomušnostjo, kot smo je bili vajeni pred desetletji. Gre za pričevanje posebne vrste, kjer pride do izraza izpiljen igralski karakter z izjemnim talentom pripovedovanja. V pričevanju nas Jurij Souček popelje od prešernega razpoloženja do solz, največkrat zaradi smeha.

Operna diva Milena Morača ob svojem možu tudi zapoje

Posebno vrednost tej oddaji Pričevalci daje Součkova soproga Milena Morača, operna diva, ki ob svojem možu tudi zapoje in pove zanimive prigode iz njunega življenja, sploh začetkov in poroke. Vsekakor pričevanje, ki bo navdušilo ne le zaradi posebne energije, ki jo oba izžarevata, ampak tudi zaradi življenjske zgodbe Jurija Součka, ki je zelo pisana.

PRIČEVALCI: JURIJ SOUČEK – Torek, 7. septembra 2021, ob 23.05 na TV Slovenija 1

Rojen v družini čeških staršev

Rodil se je leta 1929 v družini čeških staršev v Ljubljani. Čehi so bili pod Kraljevino Jugoslavijo posebej v prestolnici številni, imeli so svoja združenja, predstave ter vrtec in tudi pouk češčine. Njegov prvi nastop, ko je kot otrok moral pozdraviti češke sokole na kolodvoru, se je izjalovil, kot nazorno pove in pokaže Souček.

Izoblikoval je svojstven način igre, ki je bil značilen samo zanj, kot so mu priznavali kritiki. Veljal je za samostojnega in premišljenega. FOTO: Tatjana Splichal

Spomni se karizmatičnega duhovnika Filipa Terčelja

Brezskrbno otroštvo v ljubljanskem predmestju je prekinila vojna, ki pa fantičev, kot je bil Jurij, sprva ni posebej prizadela. Vedeli so za OF, zdelo se jim je zanimivo, sicer pa so se med vojno držali bolj na strani. Se pa Jurij iz tiste dobe, ko je obiskoval šolo, spomni karizmatičnega primorskega duhovnika Filipa Terčelja, ki je bil kot velik domoljub preganjan od fašistov, leta 1946 pa so ga okrutno umorili komunisti. Novemu režimu Součkovi niso bili nasprotni, kljub temu pa so prišli v težave in mladi Jurij je okusil tudi zaporniške celice nove oblasti. Vse to pove v šali, kot tudi, kako se je ob koncu vojne prijavil k partizanom kot »majski hrošč«.

Družinin arhivski pogovor Ksenje Hočevar z Jurijem Součkom si preberite TUKAJ.

Nikdar privilegiran kot nekateri drugi kolegi

Doživel je kup zanimivih anekdot, npr. na gradu Brdo, kamor je prišla njegova enota, ko je bilo še vse »na mestu«. Kmalu po tem je bil grad izropan. Pa kako je peljal vojaškega konja oz. konj njega v Kranj … V zavetrju, daleč od oči, pa so se ravno takrat vršili množični umori desettisočev ujetnikov in civilistov. Tako si je tlakoval pot na oblast novi totalitarni režim, ki se mu je Souček do neke mere prilagodil, vendar ne toliko, da bi bil privilegiran, kot so bili nekateri drugi kolegi.

Starši niso bili navdušeni nad njegovo željo postati igralec

Najprej je obiskoval trgovsko akademijo in jo tudi končal. Starši namreč niso bili navdušeni nad njegovo željo – postati igralec. A kmalu je ob honorarnem delu na radiu, kjer je med drugim obračal gramofonske plošče, na svojo roko začel študij na Akademiji za igralsko umetnost, na oddelku za igro pri prof. Vidi Juvan. Od leta 1953 pa do upokojitve leta 1993 je kot stalni član Drame odigral številne vrhunske vloge, nekaj jih bo v pričevanju posebej izpostavil.

Avtor zapisa je tudi avtor televizijske oddaje Pričevalci dr. Jože Možina.

Svojstven način igre, značilen samo zanj

Izoblikoval je svojstven način igre, ki je bil značilen samo zanj, kot so mu priznavali kritiki. Veljal je za samostojnega in premišljenega. Prav zato je, nezadovoljen s stereotipnim razporejanjem igralcev in z abonentskim principom, stopil v krog mladih upornih izobražencev, ki so se zbirali okrog revije Perspektive in Oder 57. Jurij Souček se je uveljavil tudi kot režiser. Prejel je najvišje nagrade v svoji umetniški zvrsti, tudi Sterijino pozorje in seveda Borštnikov prstan.

Součkova sočna pripoved, obogatena s pesmijo njegove soproge Milene Morača, ponuja redek vpogled v intimni svet velikega igralca, v njegov vrednostni sistem, čutenje in način razmišljanja. FOTO: Tatjana Splichal

Pripovedovalec risank za otroke

Najširši javnosti, sploh generacijam otrok, pa je najbolj znan kot pripovedovalec risank za otroke. Najbolj znani liki, ki jim je posodil glas, so Pipi in Melkijad, mali in velik pujs, Maksipes Fik ter Miškolin. Igral je tudi v vrsti filmov, od Trenutkov odločitve, Ne čakaj na maj do Heretika in Čisto pravega gusarja.

Redek vpogled v intimni svet velikega igralca

Součkova sočna pripoved, obogatena s pesmijo njegove soproge Milene Morača, ponuja redek vpogled v intimni svet velikega igralca, v njegov vrednostni sistem, čutenje in način razmišljanja.

Kupi v trgovini

Filmski izziv
Priročniki za glasbo in film
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh