Zapri
Iskanje

Prihaja zdravilo proti covidu-19 v obliki tablete [VIDEO]

Za vas piše:
M. M.
Objava: 08. 12. 2021 / 13:42
Oznake: Koronavirus, Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.12.2021 / 14:05
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Prihaja zdravilo proti covidu-19 v obliki tablete [VIDEO]

Prihaja zdravilo proti covidu-19 v obliki tablete [VIDEO]
FOTO: zajem zaslona/Youtube
Naša država je prejela prvo pošiljko zdravila molnupiravir, ki naj bi bolnikom omogočilo zdravljenje doma in preprečilo hospitalizacijo. Po besedah zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja sta NIJZ in infekcijska klinika v tem mesecu zagotovila zdravilo, ki zadošča za več kot 5700 zdravljenj.

»Ključno pri zdravilu molnupiravir je, da ga za razliko od prejšnjih, tako imenovanih bioloških zdravil, bolniki ne bodo prejemali podkožno, temveč ga je možno zaužiti v obliki tablet,« je v izjavi za medije dejal zdravstveni minister Janez Poklukar. Bolniki naj bi novo zdravilo prejeli v ponedeljek.

Komu je namenjeno zdravilo molnurpiravir?

Predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je dejala, da je primerno za tiste ljudi, ki imajo dejavnike tveganja za težek potek bolezni. »Najbolj pomemben dejavnik tveganja je starost. Starost 65 let in več je že sama po sebi zadosten dejavnik tveganja. To je tudi skupina oseb, pri katerih ne pričakujemo posebnih zapletov ob jemanju tega zdravila. Mladim in zdravim osebam pa ga nima smisla dajati.« Dodala je, da zdravilo ni primerno za nosečnice, saj bi lahko poškodovalo plod. Prav tako ga ne bodo predpisovali doječim materam in otrokom.

Kako do zdravila?

Kot je pojasnila Lejko Zupanc, bodo bolniki s covidom-19 do zdravila prišli v primeru, ko bodo poklicali osebnega zdravnika ali če bodo prišli v covidno ambulanto, na urgenco ali če bo domski zdravnik ocenil, da gre za izbruh in bo indiciral zdravilo. »Zdravnik, ki bo prišel prvi v stik s takšnim bolnikom, se bo glede uporabe zdravila posvetoval tudi z zdravnikom iz covidne bolnišnice. Če se bosta oba strinjala, da bi bila uporaba zdravila primerna, bosta z bolnikom podpisala soglasje za jemanje zdravila.« Zdravilo je sicer pri Evropski agenciji za zdravila dobilo začasno dovoljenje za uporabo.


V novembru zaradi koronavirusa umrlo 479 bolnikov

Vodje oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb je izpostavil, da je danes med vsemi bolniki, ki so na intenzivni terapiji, 85 odstotkov necepljenih in dodal, da je v novembru zaradi covida-19 umrlo 479 bolnikov. »To je skoraj 16 smrti na dan, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem. Ne sicer vseh, marsikatero od njih pa zanesljivo.«

 Poklukar: »Razmere v bolnišnicah še vedno resne«

Minister za zdravje Janez Poklukar je poudaril, da so razmere v naših bolnišnicah še vedno resne, saj skoraj 260 ljudi potrebuje intenzivno terapijo. »Svet v zdravstvu še vedno kljubuje vsem dnevnim pritiskom, ki jih na zdravstvo izvaja covid-19, zato prošnja vsem, da prisluhnete zdravstvenim delavcem. Pristopite k cepljenju in izvajate ukrepe. Samo na ta način bomo približno normalno lahko vstopili v božično-novoletni čas.« Ob tem je še enkrat izpostavil pomen poživitvenega odmerka.

V torek so pristojni med 6571 PCR-testi potrdili 1847 okužb. 

V bolnišnicah 963 bolnikov

Po podatkih vlade se v slovenskih bolnišnicah zdravi 963 bolnikov s covidom-19, kar pomeni, da se je število pacientov prvič po 14. novembru spustilo pod 1000, od tega jih 258 potrebuje intenzivno terapijo. Najmlajši bolnik na navadnem covid oddelku je star 21 let, najmlajši, ki potrebuje intenzivno nego, pa šteje 28 let.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh