Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prihajajo elektronske osebne izkaznice

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 10. 08. 2021 / 11:19
Oznake: Politika
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.08.2021 / 12:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prihajajo elektronske osebne izkaznice
Dosedanje osebne izkaznice bodo nadomestile nove, elektronske. FOTO: MNZ

Prihajajo elektronske osebne izkaznice

Začel je veljati Zakon o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja (ZEISZ), ki bo skupaj z novelo Zakona o osebni izkaznici (ZOIzk) omogočil izdajo elektronske osebne izkaznice z biometričnimi podatki, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Državljanke in državljani bodo imeli z novo osebno izkaznico, ki se bo predvidoma začela uporabljati v začetku prihodnjega leta, na eni kartici vse potrebno za identifikacijo v fizičnem in elektronskem svetu, hkrati jo bodo lahko uporabljali za elektronsko podpisovanje in (od avgusta prihodnje leto) za zdravstvene storitve pri zdravstvenih delavcih in zdravstvenih zavodih, in sicer prek elektronske identifikacije na podoben način kot s kartico zdravstvenega zavarovanja.

Nacionalni dokument za čezmejno elektronsko poslovanje

ZEISZ daje podlago za elektronsko identiteto posameznika, osebna izkaznica bo tako nosilka sredstva elektronske identifikacije. Vsebovala bo dve sredstvi elektronske identifikacije visoke in nizke ravni zanesljivosti in kvalificirano potrdilo za elektronski podpis. Zato bo lahko priglašena kot nacionalni dokument za čezmejno elektronsko poslovanje – državljan Republike Slovenije bo lahko z njo opravljal tudi e-storitve tujih ponudnikov.

Državljanke in državljani bodo januarja 2022 dobili elektronsko osebno izkaznico z biometričnimi podatki, s podobo obraza, prstnimi odtisi in dodatnimi elementi za sodobno e-poslovanje. To je velik korak k sodobnim digitaliziranim storitvam, ki so varne in zanesljive. (Boštjan Koritnik)

Sodelovanje dveh ministrstev in ZZZS

Pri vzpostavitvi nove osebne izkaznice – pri pripravi zakonskih podlag in tudi pri izvedbi javnega naročila – ministrstvo za javno upravo že dlje sodeluje z ministrstvom za notranje zadeve in Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). V prvi polovici julija so tako ministra za notranje zadeve in javno upravo, Aleš Hojs in Boštjan Koritnik, in generalna direktorica ZZZS doc. dr. Tatjana Mlakar podpisali Sporazum o sodelovanju na področju skupnega naročanja, izdelave in personalizacije osebnih izkaznic in uporabe osebnih izkaznic za dokazovanje lastnosti zavarovane osebe v sistemu kartice zdravstvenega zavarovanja.

Sporazum o sodelovanju so julija podpisali ministra Aleš Hojs in Boštjan Koritnik in generalna direktorica ZZZS doc. dr. Tatjana Mlakar. FOTO: MNZ

Velik korak naprej v smeri poenostavitev poslovanja

Ob podpisu sporazuma je Koritnik izpostavil, da gre za velik korak naprej v smeri poenostavitev poslovanja za državljane in vse inštitucije, kjer je potrebna osebna identifikacija, bodisi elektronska ali fizična, in še poudaril, da večina naprednih storitev potrebuje istovetnost uporabnika, da se vzpostavi zaupanje in preprečijo zlorabe, kar je zlasti pomembno pri obdelavi osebnih podatkov. V Sloveniji danes večina elektronskih identitet temelji na kvalificiranih digitalnih potrdilih, ki jih že od preloma tisočletja izdajajo državni ali komercialni izdajatelji.

Od 3. januarja 2022

»Državljanke in državljani bodo januarja 2022 dobili elektronsko osebno izkaznico z biometričnimi podatki, s podobo obraza, prstnimi odtisi in dodatnimi elementi za sodobno e-poslovanje. To je velik korak k sodobnim digitaliziranim storitvam, ki so varne in zanesljive,« je ob podpisu sporazuma dejal Koritnik in dodal: »Republika Slovenija bo zdaj lahko tudi priglasila shemo elektronske identifikacije za čezmejno poslovanje in tako državljanom omogočila čezmejno elektronsko poslovanje v postopkih, ki zahtevajo najvišjo raven zanesljivosti.«

Obstoječim osebnim izkaznicam veljavnost ne bo prenehala

Za izvedbo javnega naročila in pozneje za izdajo osebne izkaznice na upravnih enotah je operativno zadolženo ministrstvo za notranje zadeve, minister Hojs je ob podpisu sporazuma izrazil zadovoljstvo, da »smo prišli do trenutka formaliziranja sodelovanja med dvema ministrstvoma in ZZZS« in pristavil, da obstoječim osebnim izkaznicam veljavnost ne bo prenehala, saj se bodo nove uveljavile postopoma.

3. januarja 2022 bodo začeli izdajo novih osebnih izkaznic, s čimer obstoječim veljavnost ne bo prenehala, saj se bodo nove uveljavile postopoma.

Prstni odtisi bodo odvzeti ob vlogi po dopolnjenem 12. letu

Zakon se bo začel uporabljati 3. januarja 2022, ko bodo začeli izdajo novih osebnih izkaznic s čipom, na katerem bosta zapisana biometrična podatka podobe obraza in dveh prstnih odtisov. Biometrični podatki se bodo lahko uporabljali le za preverjanje verodostojnosti dokumenta in istovetnosti lastnika dokumenta pri prehodu meje. Prstni odtisi bodo odvzeti ob vlogi po dopolnjenem 12. letu starosti, iz evidence pa bodo izbrisani po vročitvi oziroma 90 dni od datuma izdaje, če osebna izkaznica ne bo vročena prej.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh