Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prihajajo prvi izračuni dohodnine za lani

Za vas piše:
M. M.
Objava: 31. 03. 2022 / 07:32
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.03.2022 / 10:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prihajajo prvi izračuni dohodnine za lani
FOTO: Unsplash

Prihajajo prvi izračuni dohodnine za lani

Finančna uprava RS (Furs) bo danes po pošti na dom poslala prvi paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2021. V prvem paketu ponavadi pošlje izračune tistim zavezancem, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane ter nimajo dohodkov od opravljanja dejavnosti ali katastrskega dohodka.

Informativni izračun dohodnine je sestavljen na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga finančna uprava na podlagi uradnih evidenc, ter podatkov o dohodkih in vzdrževanih družinskih članih, ki ji jih morajo posredovati izplačevalci oz. zavezanci za dohodnino.

Pravilnost podatkov

Ko zavezanec prejme informativni izračun, mora preveriti pravilnost podatkov. Če se z njimi strinja, informativni izračun po določenem času postane odločba. Prve izračune bodo na pošto odpremili danes, zavezanci pa jih lahko pričakujejo na svojih naslovih v naslednjih dneh, navaja STA. Že danes pa lahko v svoj informativni izračun vpogledajo tisti, ki imajo na telefonu naloženo Fursovo aplikacijo eDavki.

Izračuni za preostale sledijo konec maja

Drugi paket izračunov za tiste, ki uveljavljajo olajšavo za vzdrževane družinske člane ali so obenem tudi sami vzdrževani družinski člani ali pa imajo dohodke od opravljanja dejavnosti ali katastrski dohodek, bo Furs poslal 31. maja. V tem svežnju bodo tudi izračuni za zavezance brez urejenega rezidentskega statusa in manjše skupine zavezancev, za katere Furs v marcu še nima celovitih podatkov.

Za ugovor približno mesec dni

Vsi zavezanci bodo imeli približno mesec dni, da potem, ko bodo prejeli informativni izračun dohodnine, nanj vložijo ugovor. Če se z izračunom strinjajo, morajo morebitno premalo plačano dohodnino doplačati v ustreznem roku, preveč plačano dohodnino pa bodo prejeli vrnjeno na svoje bančne račune.

Primer izpolnjenega obrazca ugovora zoper informativni izračun dohodnine najdete TUKAJ, primer izpolnjenega obrazca napovedi za odmero dohodnine pa TUKAJ.

Kaj, če ne prejmete informativnega izračuna?

Če ga zavezanec do 15. junija ne prejme, se mora obrniti na pristojni finančni urad in vprašati, ali je bil morda izdan. To lahko z vnosom svoje davčne številke v polje »Išči« na prvi strani eDavkov preveri tudi sam zavezanec. Če pri tem ugotovi, da informativni izračun ni bil izdan, mora do 31. julija sam vložiti napoved za odmero dohodnine. Napoved mora vložiti tudi, če preneha biti rezident Republike Slovenije, dodaja Furs.

Kdo ne bo prejel informativnega izračuna?

Informativnega izračuna ne bodo prejeli zavezanci, za katere finančna uprava od izplačevalcev dohodkov ni prejela podatkov o odmeri dohodnine. Ti bodo morali tako kot vsako leto napoved vložiti sami, in sicer najpozneje do 1. avgusta.


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh