Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prihod Svetega Duha

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 17. 05. 2021 / 09:12
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.05.2021 / 10:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prihod Svetega Duha

Prihod Svetega Duha

Praznik binkošti praznujemo 50 dni po veliki noči.

Praznik binkošti obhajamo 50 dni po veliki noči. FOTO: Shutterstock.


Po svojem vstajenju se je Jezus 40 dni prikazoval učencem in jim pripovedoval o Božjem kraljestvu, nato pa je odšel od njih. Štirideseti dan po veliki noči se tako spominjamo Jezusovega vnebohoda.

Potem, ko se je Jezus dvignil v nebo, so se učenci vrnili v Jeruzalem, kjer so molili in čakali na prihod Svetega Duha. Vse to dogajanje je natančno opisano v začetnih poglavjih Apostolskih del, pa tudi v Janezovem evangeliju, kjer Jezus sam pravi: »Govorim vam resnico: za vas je bolje, da grem; kajti če ne grem, Tolažnik ne bo prišel k vam; če pa odidem, vam ga bom poslal« (Jn 16,7).

Binkoštna devetdnevnica

Dnevi med Gospodovim vnebohodom in binkoštmi so pomemben čas za vsakega odraslega kristjana, ki je pri krstu in birmi že prejel Svetega Duha. V teh dneh posebej prosimo, da bi bili še bolj deležni njegovih darov. Tem devetim dnem molitve pravimo tudi binkoštna devetdnevnica.

Praznik binkošti praznujemo petdeseti dan po veliki noči, ko se spominjamo, kako se je Sveti Duh spustil na apostole in Devico Marijo. Ko so bili napolnjeni s Svetim Duhom, apostoli niso mogli več molčati o Božji ljubezni in so začeli veselo oznanilo o Jezusu Kristusu širiti med vse ljudi.


Sveti Duh še danes podpira Cerkev in nam pomaga. FOTO: Pexels.

Ljudje, ki so slišali njihove besede in jim verjeli, so prejeli krst in bili sprejeti v občestvo Cerkve. Skupaj z apostoli so se zbirali ob molitvah in lomljenju kruha, kot je zapisano v Apostolskih delih.

Sveti Duh tudi danes podpira Cerkev in nam, tako kot apostolom, pomaga, da bi bili zvesti Kristusovi pričevalci in da bi v njegovem imenu delali dobra dela. Sveti Duh je tudi tisti, ki nam vliva pogum in nam pomaga širiti veselo oznanilo o Jezusu.

Zaključek velikonočnega časa

Za veliko nočjo so binkošti drugi najpomembnejši praznik v cerkvenem letu. Bogoslužna barva je rdeča (barva ognja, ljubezni in moči Svetega Duha). Na ta praznik pred evangelijem poslušamo binkoštno pesem slednico.

Z binkoštno nedeljo se zaključi velikonočni čas, velikonočna sveča med bogoslužjem ne gori več. Na koncu maše pa še zadnjič slišimo: »Pojdite v miru. Aleluja, aleluja!«


Besedilo v članku je delno povzeto po knjigi Tvitanje z Bogom.

Preberite še:
- Obhajamo praznik Gospodovega vnebohoda
- Jezus gre v nebo

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh