Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prihodnji anglikanski primas: Vera ne sme postati konjiček

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 16. 11. 2012 / 10:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prihodnji anglikanski primas: Vera ne sme postati konjiček

Škof Justin Welby svari pred vse bolj prisotnimi težnjami, da morajo verske skupnosti dokazovati svojo družbeno korist.

Prihodnji anglikanski primas, škof Justin Welby, svari pred odrinjanjem vere v prosti čas. Vera ne sme nikoli postati zgolj stvar zasebnosti ali nekakšen konjiček, so britanski mediji včeraj navajali besede iz nagovora novo imenovanega canterburyjskega nadškofa. Težke družbene posledice se pojavijo, če vero s področja vprašanj o resnici in avtoriteti izrinemo na mesto prostočasne dejavnosti, je škof Welby poudaril v nagovoru svojim dosedanjim vernikom v Durhamu.

V politični razpravi je razširjen predsodek, da globoko verni ljudje niso primerni za resno izražanje političnih stališč. Pri tem je predstava, da bi morali vero poriniti tako globoko v zasebnost, da ne bi imela niti več vpliva na vedenje posameznika, 'zelo očitno nesmiselna'.

Škof Welby je pojasnil, da ga je v času, ko je še delal kot upravitelj podjetja v naftni industriji, njegov šef vprašal, kaj počne ob koncu tedna. Na njegov odgovor, da se bo vsekakor udeležil svete maše, je šef odvrnil: »Zanimivo, kakšne najrazličnejše konjičke imajo zaposleni v našem podjetju.«

Takšne težnje pa nedvomno prinašajo posledice v odnose med politiko in vero, je pojasnil škof. Verske skupnosti morajo zdaj že dokazovati, da so družbeno koristne. Nekdaj je to veljalo za samoumevno. Prihodnji anglikanski primas je spomnil, da verska prepričanja z visokim nazivom pridobijo tudi 'večji družbeni kapital'. Po vsem svetu pa 'gradijo nekakšen moralni nasip, ki naj bi varoval pred korupcijo'.

Šestinpetdesetletni Justin Welby, doslej škof v Durhamu, pred tem pa uspešen poslovnež, bo po novem letu na položaju nadškofa v Canterburyju nasledil Rowana Williamsa. Ob tem bo postal tudi primas anglikanske državne Cerkve v Veliki Britaniji in poglavar svetovne anglikanske skupnosti z okoli 77 milijoni pripadnikov.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh