Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prikrit umor Vincenta Lamberta?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 07. 2019 / 10:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.07.2019 / 10:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prikrit umor Vincenta Lamberta?

Prikrit umor Vincenta Lamberta?

Starša ostro nasprotujeta odvzemu hrane in tekočine: »To je evtanazija.«

Starša Vincenta Lamberta, ki je po prometni nesreči že enajst let v stanju minimalne zavesti, opuščata sodni boj za nadaljnjo medicinsko oskrbo svojega sina. »Vincentova smrt je zdaj neizbežna,« so francoski mediji navedli besede iz odprtega pisma zakoncev Lambert. »Nič drugega nam ne preostane, kot da našega ljubega Vincenta dostojanstveno spremljamo v molitvi.«

Po odvzemu hrane in pijače se je po besedah odvetnika Vincentovih staršev, Jeana Paillota, njegovo zdravstveno stanje poslabšalo, prišlo je do zapletov pri dovajanju sedacijskih sredstev. Minuli konec tedna je policija zaslišala zdravnika Vincenta Sancheza, ki je pristojen za Lamberta. Starša sta v petek vložila obtožbo umora proti bolnišniciv Reimsu, v kateri Vincent leži od leta 2008.

Bolnišnica je po dolgoletnem sodnem sporu 2. julija prenehala z dovajanjem hrane in tekočine Vincentu Lambertu, kar je njegov oče, Pierre Lambert, ostro obsodil: »To je prikrit umor, evtanazija,« so različni francoski mediji v nedeljo navajali njegove besede.

Starša sta sina v bolnišnici v Reimsu obiskala minulo nedeljo. 42-letni Lambert je po prometni nesreči z motorjem od leta 2008 v stanju minimalne zavesti. Njegova žena podpira prekinitev dovajanja hrane in tekočine, starša, katoličana, pa si želita to preprečiti.

Že 9. aprila lani se je zdravniška ekipa, ki skrbi za Vincenta Lamberta, odločila, da bo prenehala z oskrbo pacienta. Odločitev zdravnikov sta podprla francosko vrhovno sodišče in evropsko sodišče za človekove pravice. Maja letos so prvič prekinili z dovajanjem hrane in tekočine, vendar je prizivno sodišče odredilo, naj se oskrba Vincenta nadaljuje. Kmalu zatem so o Vincentovem primeru spregovorili francoski predsednik Emmanuel Macron, več francoskih škofov in papež Frančišek.

Frančišek zahteva: ohranjajmo življenje

Papež je na družbenem omrežju Twitter zapisal: »Molimo za ljudi, ki živijo s težkimi boleznimi. Vedno ohranjajmo življenje, Božji dar, od začetka do naravnega konca.« Po papeževih besedah »se ne smemo prepustiti kulturi odmetavanja«.

Vincent Lambert s hudimi možganskimi poškodbami živi v stanju minimalne zavesti, vendar diha sam in ima spontan srčni utrip. Kljub temu se zdravnikom v Reimsu ne zdi potrebno, da bi ga še naprej ohranjali pri življenju. Istega mnenja je tudi njegova žena, ki trdi, da si njen mož ne bi želel umetnega podaljševanja življenja, česar sicer ni v načrtu njegove oskrbe.

Vincent ne umira

V Franciji je evtanazija prepovedana, toda sodniki so se v Vincentovem primeru odločili, da se njegova oskrba lahko konča, ker je v skladu z zakonom »Clays-Leonetti« »nekoristna in neprimerna«. Ker pa Vincent ne umira in ker so številne ustanove ponudile, da bi še naprej skrbele zanj, je odločitev sodišča dvignila precej prahu po vsem svetu.

V Vincentovem primeru so zdravniki ugotovili, da je njegovo stanje nepopravljivo, toda starša trdita, da je njun sin pač invalid, ki potrebuje stalno nego. Odvzem hrane in tekočine je po njunem mnenju »prikrita evtanazija«, ki je v nasprotju s temeljno pravico do življenja. Poleg tega bi bili zdravniki krivi trpinčenja in mučenja, če bi Vincenta izstradali do smrti.

Vatikan: koma ne zmanjšuje temeljne pravice do življenja

Stališče Vatikana je jasno: po mnenju Katoliške cerkve je odvzem umetnega hranjenja pacientom v stanju minimalne zavesti hudo kršenje človekovega dostojanstva. Koma ne zmanjšuje človekove temeljne pravice do življenja in osnovne oskrbe. Dovajanje hrane in tekočine ne predstavlja nadaljevanje brezizhodne terapije, dokler organizam te snovi sprejema, pacientu pa to ne povzroča neznosnih bolečin ali škode.

Vir: Vatican News / Radio Ognjišče
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh