Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan zahteva nadaljnjo oskrbo pacienta v komi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 05. 2019 / 08:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.05.2019 / 12:18
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan zahteva nadaljnjo oskrbo pacienta v komi

Francoz Vincent Lambert je že enajst let v stanju minimalne zavesti.

V spor glede francoskega pacienta Vincenta Lamberta, ki je že enajst let v stanju minimalne zavesti, se je včeraj vključil tudi Vatikan in izrazil zahtevo, da zdravniki nadaljujejo s hranjenjem 42-letnega Lamberta. Prekinitev dovajanja hrane in tekočine je namreč »huda kršitev dostojanstva osebe«, je zapisano v skupni izjavi, ki sta jo včeraj objavila Dikasterij za laike, družino in življenje ter Papeška akademija za življenje.

»Vegetativno stanje« pacienta v komi je vsekakor težko bolezensko stanje, ki pa nikakor ne zmanjša dostojanstva oseb v takšnem stanju, niti njihovih temeljnih pravic do življenja in zdravljenja, ki je razumljeno kot nadaljevanje osnovne človeške pomoči.

Hranjenje bolnika namreč nikoli ne predstavlja nerazumne oblike terapevtske zagrizenosti, vse dokler je človeški organizem sposoben sprejemati hrano in tekočino, razen v primeru, če bi povzročilo neznosne bolečine ali bi bilo škodljivo za pacienta, menijo v Vatikanu. Obratno pa prekinitev takšne nege pomeni, da se pacienta prepusti samemu sebi, kar temelji na kruti sodbi glede kakovosti življenja, ki je izraz kulture odmetavanja. Nadaljevanje nudenja pomoči nemočnim je neogibna dolžnost.

Izjavo sta podpisala kardinal Kevin Farrell in nadškof Vincenzo Paglia, ki vodita omenjena vatikanska urada.

Odločitev zdaj v rokah Združenih narodov

42-letni Vincent Lambert je od hude prometne nesreče z motorjem leta 2008 v stanju minimalne zavesti. Skupina francoskih zdravnikov se je na željo njegove žene odločila, da bo prekinila umetno hranjenje pacienta in prenehala z dovajanjem tekočine. Po nasprotovanju Lambertovih staršev, ki sta katoličana, je sodišče v Parizu odredilo, da morajo nadaljevati z oskrbo, dokler svoje odločitve ne izreče odbor Združenih narodov za pravice invalidov.

Papež Frančišek je v ponedeljek na družbenem omrežju Twitter posredno omenil primer Lambert, ko je zapisal: »Molimo za ljudi, ki živijo s težkimi boleznimi. Vedno ohranjajmo življenje, Božji dar, od začetka do naravnega konca.« Po papeževih besedah »se ne smemo prepustiti kulturi odmetavanja«.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan / Radio Ognjišče
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh