Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priljubljeni škof Barron odslej na čelu škofije v Minnesoti

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 06. 2022 / 15:10
Oznake: Cerkev, Svet, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.06.2022 / 15:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priljubljeni škof Barron odslej na čelu škofije v Minnesoti
Priljubljeni ameriški škof Robert Barron. FOTO: Vatican Media

Priljubljeni škof Barron odslej na čelu škofije v Minnesoti

Škof Barron, eden najbolj znanih škofov v Združenih državah Amerike, ima več kot 500.000 naročnikov na svojem kanalu na spletni platformi YouTube, kjer s predavanji, pogovori in molitvijo svoje sledilce poučuje o veri.

Kot so včeraj sporočili iz Vatikana, je papež Frančišek škofa Roberta Emmeta Barrona imenoval za vodjo škofije Winona-Rochester v ameriški zvezni državi Minnesota. Po navedbah spletnega portala National Catholic Register je škof Barron, ki vodi priljubljeni katoliški medijski apostolat Ognjena beseda, od leta 2015 deloval kot pomožni škof nadškofije Los Angeles. Na čelu škofije v Minnesoti bo nasledil škofa Johna Quinna, ki je leta 2020, ko je dopolnil 75 let, papežu ponudil svoj odstop.

Škof Barron vodi priljubljeni katoliški medijski apostolat Ognjena beseda.

Na zadnjem srečanju ameriških škofov novembra lani je bil škof Barron izvoljen za predsednika ameriškega škofijskega odbora za laike, zakon, družinsko življenje in mlade.

62-letni škof Barron je mašniško posvečenje prejel leta 1986 v nadškofiji Chicago. Štiri leta pozneje je začel poučevati v nadškofijskem semenišču Mundelein, kjer je bil v letih med 2012 in 2015 tudi rektor. Na pariškem Katoliškem inštitutu je doktoriral iz teologije, na Ameriški katoliški univerzi pa je magistriral iz filozofije.

Škof Barron. FOTO: Courtesy photo / DeChant-Hughes Public Relations 

Med poučevanjem na Mundeleinu je ustvaril dokumentarno serijo z naslovom Katolištvo, ki je bila leta 2011 predvajana na javni televiziji.

Leta 2015 je papež Frančišek škofa Barrona imenoval za pomožnega škofa v Los Angelesu, kjer je škof Barron nadaljeval delo z apostolatom Ognjena beseda.

Ozemlje škofije Winona-Rochester pokriva več kot 30.000 kvadratnih kilometrov v južni Minnesoti, vključuje 107 katoliških župnij in šteje več kot 130.000 katoličanov.

V zadnjem času se je organizacija Ognjena beseda soočala z očitki, da se je neprimerno odzvala na obtožbe o spolnih zlorabah s strani nekaterih svojih uslužbencev. Več članov osebja je prejšnji mesec med burno javno razpravo napovedalo odhod iz omenjene organizacije.

Škofija Winona-Rochester je leta 2018 razglasila stečaj, ker se je pred tem v kratkem času soočila z več kot 100 prijavami spolnih zlorab s strani duhovnikov. Škof Quinn je leta 2018 dejal, da je bilo v škofiji skupno 17 duhovnikov obtoženih zlorab. John Quinn je škofijo Winona vodil od leta 2008 in je ostal na čelu občestva tudi po napovedi Vatikana, da Winono združi s škofijo Rochester. Ozemlje celotne škofije zdaj pokriva več kot 30.000 kvadratnih kilometrov v južni Minnesoti, vključuje 107 katoliških župnij in šteje več kot 130.000 katoličanov.

Kupi v trgovini

Nadškof Anton Vovk, božji služabnik
Monografije
1,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh