Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Primas Williams: Anglikanska Cerkev je izgubila verodostojnost

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 23. 11. 2012 / 09:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Primas Williams: Anglikanska Cerkev je izgubila verodostojnost

Po mnenju canterburyjskega nadškofa si anglikanska Cerkev z zavrnitvijo ženskega škofovstva 'namerno zatiska oči' pred sodobnimi potrebami in prioritetami.

Primas anglikanske Cerkve, ki z novim letom zapušča vodilni položaj, je ostro obsodil generalno sinodo zaradi zavrnitve škofovskega posvečevanja žensk. Cerkev v Angliji je s tem 'izgubila precejšnjo mero verodostojnosti', je nadškof Williams dejal minulo sredo pred skupščino sinodalnih delegatov v Londonu. Lahko bi rekli, da 'si namerno zatiska oči' pred sodobnimi potrebami in prioritetami. Notranje razprave 'širši družbi sploh ne gre predstavljati'. Primas je obenem izrekel svarilo pred morebitnim medsebojnim obračunavanjem.

Tiskovni predstavnik britanskega ministrskega predsednika Davida Camerona pa je izrazil razočaranje nad izidom glasovanja. Cameron meni, da bi bila potrditev škofovskega posvečevanja žensk ustrezna odločitev, vendarle pa gre na koncu za odločitev anglikanske Cerkve. Britanska ministrica za kulturo Maria Miller je po navedbah medijske hiše BBC izjavila, kako anglikanska Cerkev s svojo odločitvijo dokazuje, da je 'za časom'.

Tretjina anglikanske duhovščine v Angliji je danes že ženskega spola. Državna Cerkev je v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja z minimalno večino sprejela duhovniško posvečevanje žensk. Odtlej vprašanje škofovskega posvečevanja žensk razdvojuje liberalno in konzervativno cerkveno krilo.

Glasovanje o ženskem škofovstvu je veljalo za test avtoritete novoimenovanega canterburyjskega nadškofa in anglikanskega primasa Justina Welbyja, ki je tudi sam tik pred glasovanjem javno podprl škofovsko posvečevanje žensk. Welby je po izidu glasovanja na socialnem omrežju Twitter omenjal 'dan z izredno grenkim priokusom'.

Tudi številka dve v anglikanski cerkveni hierarhiji, nadškof John Sentamu iz Yorka, je v pogovoru za medijsko hišo BBC izrazil svoje razočaranje. »Morda pa bom v svojem življenju vendarle doživel škofinje v anglikanski Cerkvi«, je dejal škof. Žensko škofovstvo so pravzaprav potrdili tako večina sinodalnih članov kot tudi vse anglikanske škofije. Kot je izjavila članica sinode Christina Reed, je 'laiški dom izdal celotno angleško Cerkev'.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh