Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Primc o odločbi ministrstva glede kanala C0: Okoljski kriminal in nora odločitev!

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 10. 01. 2024 / 06:39
Oznake: Občina, Politika, Vlada
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 10.01.2024 / 07:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Primc o odločbi ministrstva glede kanala C0: Okoljski kriminal in nora odločitev!
Ministrstvo je odločilo: presoja vplivov na okolje za vgrajeno kineto ni potreba. FOTO: Siniša Kanižaj

Primc o odločbi ministrstva glede kanala C0: Okoljski kriminal in nora odločitev!

Nov zasuk v sagi glede gradnje ljubljanskega povezovalnega kanala C0: Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je namreč z odločbo sklenilo, da presoja vplivov na okolje za kineto, ki jo je Mestna občina Ljubljana (MOL) vgradila v kanal C0, ni potrebna. Opozicijski mestni svetnik Aleš Primc je ogorčen.

»Gre za okoljski kriminal in noro odločitev, ki je v nasprotju s slovensko ustavo in z Zakonom o varstvu okolja,« je prepričan mestni svetni stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc: »Minister Kumer je izdal odločbo, da ni treba narediti presoje, kakšen vpliv na vodo bi imelo vsak dan 3.000.000 litrov nevarnih kanalizacijskih odplak nad zbirališči pitne vode na najbolj potresnem območju v Sloveniji. Golob je dal Jankoviću zastrupiti vodo za porcijo čevapov.«

29. decembra s podpisom Tine Seršen

Primc je nekoliko pozneje na družbenem omrežju objavil tudi odločbo, izdano 29. decembra lani, ki pa je ni podpisal minister za okolje, podnebje in energijo mag. Bojan Kumer, temveč njegova državna sekretarka mag. Tina Seršen. Kot je na novinarski konferenci dejal direktor Javnega holdinga Ljubljana Krištof Mlakar, je upravno sodišče ugodilo tožbi MOL in odpravilo odločitev nekdanjega Ministrstva za okolje in prostor, ki je zavrnilo zahtevo MOL po razveljavitvi odločitve ARSO iz leta 2020, da je treba za gradnjo C0 s kineto izvesti presojo vplivov na okolje.

Ministrstvo odpravilo 3. točko sklepa

Sodišče je sklep v ponovno odločanje posredovalo Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, ki je tik pred novim letom ugotovilo, da je, z Mlakarjevimi besedami, »ARSO o isti stvari dvakrat odločal različno, in odpravilo 3. točko sklepa, torej presoja vplivov na okolje za kanal C0 ni potrebna in je kineta dodatni zaščitni ukrep in sestavni del projekta za izvedbo«.

Celotna odločba Ministrstva za okolje, podnebje in energijo z dne 29. decembra 2023 glede kanala C0 je TUKAJ.

Ostaja 128 metrov

»Odločba pomeni in dokazuje, da vsa gradnja povezovalnega kanala C0 poteka s pravnomočnimi gradbenimi dovoljenji na zemljiščih MOL ali na zemljiščih, za katera smo pridobili ustrezne pravice, in tudi skladno z vso zakonodajo,« je dejala vodja Oddelka za gospodarske dejavnosti in promet Maja Žitnik in dodala, da je bilo za kanal C0 izdanih 7 gradbenih dovoljenj za 98 % trase, ostaja jim 128 metrov, »za kar trenutno pred upravno enoto teče postopek izgradnje gradbenega dovoljenja št. 8«.

Ciničen odziv župana

Decembra lani so pridobili tudi uporabno dovoljenje za centralno čistilno napravo za linijo blata in, po besedah Žitnikove, izvajajo vse potrebne dejavnosti, da bodo lahko spomladi začeli priklop kanala C0 na osrednjo čistilno napravo. Na sklep ministrstva se je že odzval župan Zoran Janković in cinično čestital sodelavcem, da so »zdržali vse pritiske tako imenovanih civilnih iniciativ, ki so svojo voljo uveljavljale tako, da so ležale v bagru«.

Pričakuje opravičilo predsednice

Hkrati Janković od predsednice države dr. Nataše Pirc Musar pričakuje javno opravičilo zaradi poziva k začasni prekinitvi del na kanalu C0 in ocene, da je presoja vplivov na okolje potrebna. Odzvali so se že v predsedničinem uradu in zapisali, da z odločbo niso seznanjeni, ker niso stranka v postopku, in vnovič poudarili, da mora biti skrb za zagotavljanje in ohranjanje čiste pitne vode temeljnega in odločilnega pomena tako na nacionalni kot lokalni ravni.

Ministrstvo prevzema vso odgovornost

Kot so še pojasnili, predsednica zaupa mnenju vodovarstvene stroke, NIJZ in Geološkega zavoda Slovenije, ki so večkrat izrazili vsebinske pomisleke o ustreznosti poteka gradnje kanala C0. »Nepravilnosti v postopku je ugotovilo tudi notranje revizijsko poročilo ministra za okolje in prostor iz leta 2019,« so še spomnili: »Po podatkih iz medijev je pristojno ministrstvo že tretjič spremenilo odločitev v tej zadevi. S sprejetjem takšne odločitve prevzema vso odgovornost, tudi v primeru morebitnega ogrožanja zdravja in dostopa do čiste pitne vode prebivalk in prebivalcev.«

Kaj pa preiskovalna komisija?

Župan Janković se je obregnil tudi ob parlamentarno preiskovalno komisijo o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0, češ ali bo Državni zbor še vedno hotel imeti komisijo, ki bo ugotavljala nepravilnosti v postopku kanala C0 in potrebe po izvedbi presoje vplivov na okolje za kineto »tudi zdaj, ko je jasno potrjeno, da je kineta del projekta in da ni treba opraviti presoje vplivov na okolje«.

Niso še seznanjeni s sklepom

Predsednica preiskovalne komisije Anja Bah Žibert iz opozicijske SDS je včeraj sprva poudarila, da še ni seznanjena s sklepom ministrstva, da presoja vplivov na okolje glede vgradnje kinete oziroma okoljevarstveno soglasje ne bi bilo potrebno, zato vsebinsko zadeve še ne more komentirati in je tudi ne bo, dokler z vsebino člani komisije ne bodo seznanjeni. Če je ne bodo dobili v prihodnjih dneh, bodo zanjo tudi uradno zaprosili, je poudarila.

Župan si napačno razlaga delo komisije

»Županu Jankoviću pa naj glede delovanja parlamentarne preiskovalne komisije povem, naj ga ne skrbi, ali bo delovala tudi v prihodnje. Je pa žal že večkrat pokazal, da ne razume obstoja in si napačno razlaga delo preiskovalne komisije, ki ni vezana na neke etapne odločitve, temveč ugotavlja politično in drugo odgovornost nosilcev javnih funkcij v povezavi s celotnim projektom kanala C0,« je izpostavila Anja Bah Žibert.

Še veliko težkega dela

»Seveda bo pod drobnogledom komisije nenazadnje tudi ministrstvo, ki je ta sklep izdalo, ravno tako drugi organi. Tudi vse te telovadbe okrog odločitev ARSO – enkrat ja, enkrat ne – kažejo zgolj to, kako pomembna je preiskovalna komisija in da je pred nami res težko delo. Tovrstne etapne odločitve seveda na delo preiskovalne komisije na morejo vplivati, pritrjujejo pa temu, da je pred njo še veliko dela,« je zaključila predsednica komisije.

Primc: Ni predaje

Kako naprej? Da ni predaje in da ne bodo odnehali, ko gre za zdravje in življenje ljudi, podčrta mestni svetnik Aleš Primc, ki na problematiko čiste pitne vode opozarja na vsakem mesečnem protestu nezadovoljnih Ljubljančank in Ljubljančanov pred Mestno hišo: »Najpozneje z današnjim dnem je postalo jasno, da za zaščito čiste pitne vode v Ljubljani ni nikogar več, ki jo lahko reši, razen navadnih državljank in državljanov.« Prihodnji veliki protest bo v ponedeljek, 5. februarja 2024, ob 14.30.

Nalaganje
Nazaj na vrh