Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Primeri, kot je Eluanin, se lahko srečno končajo.'

Objava: 17. 02. 2009 / 12:00
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Primeri, kot je Eluanin, se lahko srečno končajo.'

Oče Aldo Trento v paragvajskem Asunciónu že leta skrbi za paciente, kakršna je bila Italijanka Eluana Englaro (o njej smo veliko poročali tudi na naši spletni strani). Ker je po njegovem mnenju Italija neuspešno ščitila njeno življenje, je v znak protesta vrnil eno izmed najvišjih italijanskih državnih odlikovanj.

Oče Trento že od leta 1989 deluje kot misijonar v Duhovniški bratovščini sv. Karla Boromejskega v Paragvaju. Star je 62 let in je predstojnik klinike za umirajoče v Asunciónu. 2. junija lani mu je italijanski predsednik Giorgio Napolitano podelil visoko državno odlikovanje 'Viteza reda zvezde solidarnosti'.

Prejšnji teden je oče Trento odlikovanje vrnil, ker je Napolitano zavrnil podpis zakonskega odloka, po katerem zdravniki ne bi smeli prekiniti umetnega hranjenja Eluane. Oče Trento pravi, da kot italijanski državljan ne more prejeti odlikovanja iz rok človeka, ki je Eluano v imenu republike Italije pustil umreti.

V svoji kliniki, pove oče Trento, ima več pacientov, kakršna je bila Eluana. Opisuje otroke, ki ležijo v komi, hranijo pa jih na enak način kot so hranili Eluano. Nekateri mali bolniki so ozdraveli, več kot 600 pa jih je oče Trento že pospremil na pokopališče. To, kar se je zgodilo Eluani, se mu zdi popolnoma nesprejemljivo.

Oče Trento je boter mnogim bolnikom na kliniki. Za vse bolnike z vdano ponižnostjo skrbijo njegovi zdravniki. Ob Eluanini smrti je občutil globoko bolečino, 'kot bi mi kdo hotel odvzeti vse te bolne otroke'.

Zvezdo solidarnosti je vrnil na italijanskem veleposlaništvu v Paragvaju.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh