Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priporočamo: filmi, ki si jih je vredno ogledati (9. - 15. september)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 09. 09. 2023 / 00:30
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2023 / 14:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priporočamo: filmi, ki si jih je vredno ogledati (9. - 15. september)
Prizor iz filma Zgodba o prvaku. FOTO: Zajem zaslona

Priporočamo: filmi, ki si jih je vredno ogledati (9. - 15. september)

Nabor filmov, ki bodo v prihodnjem tednu na sporedu slovenskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Alfa (Alpha)

Ameriški film, 2018

KINO v soboto, 9. 9., ob 20.00

Režija: Albert Hughes Igrajo: Kodi Smit-McPhee, Natassia Malthe, Leonor Varela, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Jens Hulten

Epska pustolovščina se odvija v zadnji ledeni dobi, pred več kot 20.000 leti, in sicer nekje na območju današnje Evrope. Med prvim lovom z najbolj elitno skupino lovcev iz svojega plemena ostane mladenič težko ranjen in drugi ga pustijo za sabo, obsojenega na smrt. Duhovno in telesno zlomljen se bo moral za preživetje sam znajti v izjemno sovražnem divjem okolju. Potem ko po spletu okoliščin reši poškodovanega volka, ki ga je trop zapustil, se bo morala nenavadna dvojica naučiti medsebojnega zaupanja in zavezništva, da bo kos številnim nevarnostim na poti in se bo lahko vrnil domov, preden nastopi smrtno nevarna zima.


Oblast: moč in slava (Borgen – Riget, Magten Og Æren)

Danska nadaljevanka

TV SLO 1 v soboto, 9. 9., ob 21.40

Režija: Per Fly, Mogens Hagedorn Dagur Kari. Igrajo: Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort SØrensen, Mikkel Boe FØlsgaard, Lars Mikkelsen

Serija, kjer je v ospredju večno aktualna tema o boju za oblast in njeno ohranitev, se ukvarja tudi z nekaterimi pomembnimi političnimi vprašanji našega časa: boj velesil za nadzor nad Arktiko, vloga Amerike na svetovnem prizorišču, vstop Kitajske na mednarodno politično prizorišče, pomen danskega kraljestva v sodobnem svetu in vedno bolj grozeča podnebna kriza.

Oblast: moč in slava je težko pričakovano nadaljevanje uspešne danske serije, ki je kritike in gledalce navduševala med letoma 2010 in 2013, ko smo spremljali zasebne in politične vzpone ter padce takratne predsednice vlade, zdaj 53-letne zunanje ministrice Birgitte Nyborg. Na mestu predsednice vlade je 41-letna Signe Kragh. Med njo in Nyborgovo je precej napetosti, ki se stopnjujejo, ko na Grenlandiji odkrijejo nafto. Nyborgova, ki se je vedno zavzemala za okolje in noče razočarati volivcev, takoj podvomi o smiselnosti investiranja v pridobivanje nafte, saj se je država zavezala, da bo do leta 2050 brez fosilnih goriv. Kdo bo imel glavno besedo pri odločanju, bodo upoštevane želje domačinov in kakšna je lastniška struktura podjetja, ki bo izvajalo vrtanje in črpanje nafte? Pomembno vlogo imajo tudi mediji, predvsem TV1, kjer mesto vodje informativnih oddaj zasede novinarka Katrine Fønsmark, ki je bila v preteklosti nekaj časa vodja kampanje politične stranke. Interesi so različni, zakulisne igrice v polnem teku, pohlep pa tudi tokrat glavno gonilo.


Izven igrišča (Way Back)

Ameriški film, 2020

KINO v nedeljo, 10. 9., ob 20.00

Režija: Gavin O'Connor Igrajo: Ben Affleck, Al Madrigal, Janina Gavankar, Michaela Watkins, Brandon Wilson

V športni drami Izven igrišča nastopa oskarjevec Ben Affleck v vlogi bivše košarkarske zvezde, ki se bori z alkoholizmom. Jack Cunningham je bil perspektivni športni up svojega košarkarskega kluba, vendar pa ga je življenje poneslo v drugo smer, njegove sanje pa je zamenjal alkohol. Povsem na tleh se Jack vrne v svoj rojstni kraj, kjer dobi ponudbo, da bi postal trener košarke v svojem bivšem klubu. Ponudbo sprejme in s tem pridobi ekipo, ki je na dnu košarkarske lestvice. Njegove trenerske sposobnosti ekipo hitro izoblikujejo in iz nje naredijo pravo senzacijo, on pa ob tem vse bolj tone v svoje lastne pogube.


Dober lažnivec (Good Liar)

Angleški film, 2019

POP TV v nedeljo, 10. 9., ob 22.20

Režija: Bill Condon Igrajo: Helen Mirren, Ian McKellen, Russell Tovey, Jim Carter

Napet triler Dober lažnivec o prevarantu in ovdoveli bogatašinji, ki se zapleteta v nevarno igro mačke in miši. Okoreli stari prevarant Roy Courtnay vrže oko na novo žrtev: nedavno ovdovelo, premožno Betty McLeish. Že od prvega srečanja jo začne Roy mrežiti s svojimi običajnimi manipulacijami in lažmi, Betty pa se zdi prevzeta od šarmantnega starega kavalirja in med njima se začne uglajena romanca. Ampak kar naj bi bila še ena goljufija, se nazadnje sprevrže v igro mačke in miši. Zahrbtne prevare bodo oba pahnile na minsko polje nevarnosti, spletk in izdaj, ki oba protagonista povezuje še iz njune daljne preteklosti.


Reševanje Benetk (Saving Venice)

Britanski dokumentarni film, 2022

TV SLO v nedeljo, 10. 9., ob 22.30

Režija: Duncan Bulling

Voda je duša Benetk, a hkrati ogroža njihov obstoj. V preteklosti so poplave že velikokrat presenetile Benečane in mestu povzročile precej škode. Med pandemijo covida 19 so imeli strokovnjaki in prebivalci Benetk priložnost združiti svoje znanje in izkušnje ter obnoviti mesto in ga pripraviti na nove poplave. Pa vendar, ali je mogoče preprečiti poplave, ne da bi s tem škodovali življenju v laguni in ga ogrožali? Do kolikšne mere je mogoče posegati v naravo?

Veseli gospod (Merry Gentleman)

Ameriški film, 2008

Kanal A v ponedeljek, 11. 9., ob 12.30 

Režija: Michael Keaton Igrajo: Michael Keaton, Kelly Macdonald, Tom Bastounes, Bobby Cannavale

V režijskem prvencu igralca Michaela Keatona spremljamo Kate Frazier, prijazno in dobrosrčno mlado ločenko, ki zbeži od svojega nasilnega moža in se preseli v Chicago. Ko nekega dne po naključju reši življenje neznancu, se izkaže, da gre za plačanega morilca Franka Logana, ki ga je bolezen pahnila v depresijo. Usodno srečanje se izkaže za izredno pomembno, saj se Frank in Kate počasi zaljubita in v drug drugem najdeta uteho. Toda kljub nenadni sreči, ki jo občutita, se morata še vedno soočiti s svojo težavno preteklostjo.


Luzzu (Luzzu)

Malteški film, 2021

TV SLO 1 v sredo, 13. 9., ob 20.10

Režija: Dominique Deruddere Igrajo: Jamie Dornan, Anthony Head, Charlotte De Bruyne, Numan Acar, Max Pirkis, Sharon Maughan, Ali Suliman, Jan Decleir, Eline Van der Velden, Mitchell Mullen, Gene Bervoets …

Drama. Malta, danes. Jesmark je malteški ribič, ki preživlja mlado družino z ribolovom na svoji leseni, podedovani barki, imenovani Luzzu. Življenje samostojnega sodobnega ribiča ni lahko. Njegov oče in dedek, oba nekoč lastnika iste barke, sta imela več sreče. Živela sta v času relativne ribiške blaginje, ko ribiška industrija še ni bila tako požrešna, okolje in podnebje pa nista bila tako zaostrena. Ko začne barkača puščati, začne Jesmark iskati drugo delo, saj mora poskrbeti za svojega novorojenca, ki zaradi neskladnega razvoja potrebuje zdravljenje, kar pa ni zastonj. Na Malti za preprostega ribiča ni veliko priložnosti za delo. Še najbolj priročno se zdi delo na črno v malteški ribiški industriji. Hiter in dober zaslužek za tihotapljenje izbranih rib restavracijam in posameznikom se zdi prava izbira. A če hoče Jesmark dovolj zaslužiti za svojo družino, mora posel še razširiti. Da to lahko stori, se mora posloviti od Luzzuja, ki je več kot samo lesena ribiška barkača …

Zgodba o prvaku (Blind Side)

Ameriški film, 2009

POP TV v petek, 15. 9., ob 22.20 

Režija: John Lee Hancock Igrajo: Sandra Bullock, Quinton Aaron, Tim McGraw, Lily Collins, Kathy Bates

Zgodba je posneta po resničnih dogodkih. Zakonca Leigh Anne in Sean Tuohy pod svoje okrilje vzameta brezdomnega temnopoltega najstnika Michaela Oherja. Debelušni in okorni Michael svojega očeta ne pozna, njegova mama pa je narkomanka, zato je fant odraščal brez primerne vzgoje, izobrazbe in ljubezni. Leigh Anne je odločena, da bo fantu omogočila vse tisto, kar imajo njegovi vrstniki za samoumevno. Ko se Michael začne zanimati za ameriški nogomet, Leigh Anne naredi vse, da bi se iz okornega in nerodnega mladeniča prelevil v uspešnega športnika. Sandra Bullock je bila za vlogo Leigh Anne nagrajena z oskarjem.


Nalaganje
Nazaj na vrh